Унгарски министър преговаря за нови ядрени реактори в Москва

Външният министър Петер Сиярто е в Москва, за да обсъди с ръководителя на Росатом разширяването на атомната електроцентрала Пакс. [EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV]

Унгарският външен министър Петер Сиярто отпътува за Москва, за да обсъди разширяването на атомната електроцентрала Пакш с ръководителя на руската държавна корпорация за ядрена енергия Росатом,  която отговаря за строителството.

Сиярто написа на страницата си във Фейсбук,  че „подготвителните дейности напредват“, въпреки че строителството на двата нови блока не е започнало и завода тепърва ще получи лиценз за строителство от Агенцията за атомна енергия.

Националната агенция на Унгария удължи срока за разглеждане на заявлението в началото на месеца и поиска повече информация. Министърът подчерта,  че това не е забавяне.

Последните съобщения в медиите   намекнат за напрежение в правителството заради атомната електроцентрала. Изграждането на централата беше възложено на Росатом през 2014 г. без търг и изградена с руски средства.

Русия  предостави заем от 10 млрд. евро за проекта, който възлиза на 12,5 млрд. евро.

В края на септември Унгария подписа петнадесетгодишен договор за закупуване на газ с руския гигант „Газпром“, който заобикаля Украйна. Това разгневи Киев, който заяви, че ще се обърне към Европейската комисия за съдействие.

Договорът обхваща покупката на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно. „Газпром“ ще достави този обем до Унгария по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м от юг през сръбско-унгарския интерконектор, който ще заработи от 1 октомври, и 1 млрд. куб. м от Австрия.