Финландските енергийни компании отказват да доставят електроенергия на руската „Яндекс“

Центърът за данни, който функционира от 2015 г., се намира в град Ментсаля, на около 50 км северно от Хелзинки. Той е единственият, разположен на запад, тъй като останалите се намират в Русия. От 2015 г. насам отпадната му топлина допринася за около 75% от централното отопление на района. [Shutterstock/Ascannio]

Финландските енергийни компании отказват да сключат договори за доставка на електроенергия с руската търсачка „Яндекс“, която има център за данни близо до Хелзинки, поради подозрения, че може да разпространява военна пропаганда.

Центърът за данни, който функционира от 2015 г., се намира в град Менцаля, на около 50 км северно от Хелзинки. Той е единственият, който се намира на запад, тъй като останалите са разположени в Русия.  От 2015 г. насам отпадната му топлина допринася за около 75% от централното отопление на района.

През март обаче главният изпълнителен директор на дружеството беше включен в списъка със санкции, след което подаде оставка. На самата компания не са наложени санкции.

Но финландските доставчици на електроенергия са прекратили споразуменията си, а „Яндекс“ все още не е намерила нов доставчик. От края на април центърът за данни разчита на дизелов генератор и е изключен от финландската електропреносна мрежа.

„Яндекс ще направи всичко възможно да намери нов партньор, който да ни помогне да продължим, има няколко варианта, по които все още работим активно“, заяви в интервю за телевизионния оператор YLE оперативният на центъра за данни Алексей Жумикин. Според него, Финландия остава отлично място за работа на руска компания.

Доверието и репутацията на „Яндекс“ обаче може да бъдат опетнени завинаги, след като стана ясно, че финландските власти разглеждат компанията като възможен разпространител на фалшиви новини.

Министърът на комуникациите Тимо Харака (СДП) призна пред YLE, че „Яндекс“ се наблюдава отблизо.