Фондът за справедлив преход няма да финансира ядрената енергетика и природния газ

Контролирано разрушаване на охлаждаща кула на АЕЦ, изведена от експлоатация. Филипсбург, Германия, 14 май 2020 г. [EPA-EFE / RONALD WITTEK]

Фондът за справедлив преход  на ЕС няма да финансира ядрени проекти или проекти за природен газ, въпреки призивите на някои източни страни. За това се споразумяха страните-членки на ЕС в сряда (24 юни).

Европейската комисия иска да създаде Фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро, Фонда за възстановяване на ЕС в размер на 30 милиарда евро и 10 милиарда евро от бюджета на блока за 2021-27 г.

Фондът има за цел да насърчи прехода от високовъглеродни към нисковъглеродни отрасли. Той ще помогне на работещите в мините да се преквалифицират и да намерят нови работни места. Фондът ще подпомогне регионите, чиито икономики зависят от замърсяващите сектори, да изградят нови отрасли.

Министрите от 27-те държави членки се съгласиха в сряда, че Фондът за справедлив преход няма да подкрепи извеждането от експлоатация или изграждането на атомни електроцентрали, както и инвестиции, свързани с изкопаеми горива, според документ, публикуван в четвъртък (25 юни).

Позицията е в съответствие с тази на Европейската комисия, което прави още по-вероятно изключването на ядрената енергетика и природния газ от Фонда за справедлив преход.

Предложението ще бъде финализирано след преговори между държавите членки и Европейската комисия и Парламента, който обикновено подкрепя амбициозните климатични политики.

Европейските лидери все още спорят за размера и вида на фонда и бюджета за възстановяване на ЕС.

Въпреки че няма да могат да ползват средства от Фонда за справедлив преход, проектите за изкопаем природен газ все още могат да търсят финансиране от други части на бюджета на ЕС стига да не са в разрез с целите на блока за намаляване на емисиите.

Миналия месец осем източноевропейски държави членки призоваха ЕС да включи природния газ в бъдещото финансиране. Според тях природният газ е необходим за плавния преход към климатичен неутралитет.

Природният газ произвежда двойно по-малко въглероден диоксид от въглищата, когато се изгаря в електроцентралите, но производството му е свързано с изтичането на метан – силен парников газ. Климатичните активисти предупреждават, че новите газови централи могат да се експлоатират десетилетия, което ще заплаши целта на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г.