Фон дер Лайен и Драги търсят газ в Израел

Урсула фон дер Лайен срещна с външният министър на Израел Яир Лапид. [ Европейски съюз, 2022 г. ]

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и италианският премиер Марио Драги започнаха енергийни преговори в Израел в понеделник (13 юни), докато ЕС се опитва да се откаже от вноса на руски изкопаеми горива.

През последните години Израел се превърна от вносител на природен газ в износител благодарение на открити големи находища в морето.

Фон дер Лайен ще се срещне с премиера Нафтали Бенет във вторник, като се очаква разговорите да се съсредоточат „по-специално върху енергийното сътрудничество“, се казва в изявление на Комисията.

В понеделник тя се срещна с външния министър Яид Лапид, който подчерта, че връзките на Израел с ЕС са „стратегически актив“, а по-късно се срещна с министъра на енергетиката Карин Елхарар. Фон дер Лайен повтори „необходимостта на ЕС от израелския газ.“

При първото си пътуване в Близкия изток след встъпването в длъжност миналата година, Марио Драги също ще обсъди енергийната и продоволствената сигурност, съобщават италианските медии.

Той също така трябва да се срещне с Бенет във вторник, съобщиха от кабинета на израелския премиер.

Говорейки в синагога в Йерусалим малко след пристигането си в страната, италианският премиер каза, че правителството му е „ангажирано да засили паметта за Холокоста и да се бори срещу всякакъв вид дискриминация срещу евреите“.

По-късно Драги се срещна с Лапид, а кабинетът на израелския външен министър съобщи, че „двамата са обсъдили укрепването и задълбочаването на връзките между Израел и Италия, геополитическата ситуация след войната в Украйна и сътрудничеството между двете страни“.

Драги и Фон дер Лайен ще се срещнат във вторник с палестинския премиер Мохамед Щайе на окупирания от Израел Западен бряг.

Този месец ЕС официално прие забрана за голяма част от вноса на руски петрол, което е сред най-строгите му санкции досега заради войната в Украйна. Фон дер Лайен каза, че блокът се надява да сложи край на зависимостта си от руските въглеводороди, включително газа, до 2027 г.

Драги и други лидери на ЕС предупредиха, че европейските клиенти може да се нуждаят от защита, тъй като разходите за енергия продължават да растат.

Елхарар и други израелски служители заявиха, че страната им може да помогне за задоволяване на търсенето на ЕС, ако може да доставя газ от своите офшорни запаси, оценени на близо 1000 милиарда кубически метра.

Опции за износ

Преди посещението на Фон дер Лайен, говорителката на Европейската комисия Дана Спинант каза пред репортери, че „остава на линия за съобщения, които ще направим относно енергийното сътрудничество с Израел и други партньори в региона“.

Засега доставянето на израелски газ до Европа бе изпълнено с предизвикателства и ще изисква големи и дългосрочни инвестиции в инфраструктура.

Тъй като няма тръбопровод, свързващ неговите офшорни находища с Европа, една от възможностите засега е доставката на природен газ до Египет, където може да бъде втечнен за износ с кораби за Европа.

Друг възможен сценарий е изграждането на газопровод до Турция.

Връзките на Израел с Анкара се размразиха след повече от десетилетие на дипломатически разрив и експерти твърдят, че желанието на Турция за съвместни енергийни проекти отчасти е предизвикало нейния  нов подход към Израел.

Завършването на този проект за газопровод ще отнеме 1,5 милиарда долара и две до три години, според бившия министър на енергетиката на Израел Ювал Стайзиц, който сега е опозиционен депутат.

Третият вариант е проектът за Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който трябва да свърже по морското дъно Израел с Кипър и Гърция.

Експертите обаче изразиха опасения относно цената и жизнеспособността на проекта, докато Израел заяви, че би искал Италия да се присъедини.

Говорител на израелския министър на енергетиката каза пред Франс Прес в понеделник, че от март се водят преговори за създаване на споразумение или правна рамка, която да позволи износа на израелски газ за Европа през Египет.

Добивът на газ в морето на Израел допълнително усложнява дългогодишният граничен спор с Ливан.

Технически съседите остават във война, но се съгласиха на преговори с посредничеството на САЩ, насочени към очертаване на границата, за да позволят и на двете страни да засилят проучването на нови находища.

Миналата година преговорите се провалиха, но Израел призова Ливан да се ангажира отново.

Напрежението се разрази този месец след твърдението на Ливан, че израелското производство се извършва в спорни води.

Израел възрази, че районът е  разположен южно от спорната зона.

Американският посредник в преговорите за морската граница, Амос Хохщайн, отиде за разговаря с властите в Ливан в понеделник.