Фон дер Лайен обяви основен ремонт на пазара на електроенергия в ЕС

"Тази пазарна система вече не работи. Трябва да я реформираме, за да я адаптираме към новите реалности на доминиращите възобновяеми източници“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.  [European Union 2022 - Source : EP]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че пазарът на електроенергия в ЕС „вече не работи“ и трябва да бъде адаптиран към „новите реалности на доминиращите възобновяеми източници“.

Отговаряйки на въпроси в Европейския парламент във вторник (8 юни), Фон дер Лайен призна, че настоящите мерки за справяне с нарастващите цени на енергията не успяват да се справят със структурните проблеми на пазара на електроенергия в ЕС.

„Цените на електроенергията скачат до небето. И ние работим за да се справим с това“, каза Фон дер Лайен и цитира „пакета с инструменти“, предложен от Комисията през есента на миналата година, който позволява на страните от ЕС да облагат с данъци непредвидените печалби, направени от енергийните компании, и да субсидират сметките за енергия за най-уязвимите домакинства и малки предприятия.

„Ние също така признаваме, че това е краткосрочно облекчение, което няма да промени структурата на пазара“, добави тя и посочи, че пазарите на електроенергия са „проектирани по начин, както е бил необходим преди двадесет години“, когато делът на възобновяемите енергийни източници беше нисък.

„Днес пазарът е напълно различен. Именно възобновяемите енергийни източници са най-рентабилните и най-евтините“, обясни тя.

Цените на газа се покачиха до рекордно високи нива от есента на фона на ограничените доставки от Русия и икономическото възстановяване от кризата с ковид – ситуация, която сега се усложнява още повече заради войната в Украйна.

Това повиши цената на електроенергията, която се движи от „пределния“ производствен капацитет на газовите електроцентрали, които могат да бъдат задействани в кратък срок, за да се отговори на пиковото търсене.

Франция и Испания призоваха за реформиране на сегашната система за пределно ценообразуване, като Мадрид поиска „структурни решения“ на европейско ниво за разделяне на пазарите на газ и електроенергия. Испания беше подкрепена от лидерите на Италия, Португалия и Гърция, които призоваха изпълнителната власт на ЕС да се справи с „заразителния ефект“  от високите цени на газа на пазара на електроенергия.

Обратен завой в Брюксел

Досега Европейската комисия се противопоставяше на тези призиви, като посочваше текущия преглед на пазарите на електроенергия на едро от енергийните регулатори на ЕС. Техният доклад, представен на 29 април, заключава, че пазарът на електроенергия в ЕС работи по предназначение и че „настоящият дизайн на пазара на електроенергия не е виновен за настоящата криза“.

Но  изглежда, че Урсула фон дер Лайен сега не е съгласна тези заключения.

„Тази пазарна система вече не работи. Трябва да я реформираме и да я адаптираме към новите реалности на доминиращите възобновяеми източници“, каза председателят на Комисията пред членове на Европейския парламент в Страсбург.

„Това е задачата, която Комисията пое сега. Става въпрос за огромна реформа. Ще отнеме време, защото трябва да бъде добре обмислено. Но трябва да пристъпим напред, за да адаптираме нашия пазар на електроенергия към съвременните условия.”, посочи тя.

Говорителите на Комисията не уточниха пред EURACTIV графика на реформата и дали тя ще бъде представена по време на мандата на настоящата Комисия, който изтича след европейските избори през 2024 г.

Позицията на Германия се променя

За разлика от южните държави, други страни от ЕС не са убедени в необходимостта от реформиране на правилата на пазара на електроенергия. През октомври коалиция от девет държави-членки на ЕС призова Европейската комисия да се въздържа от широкообхватни мерки за ограничаване на покачващите се цени на електроенергията.

Но оттогава позицията на Германия започна да се променя.

„Съществуващият дизайн на пазара на електроенергия с неговото свободно ценообразуване трябва да се запази по принцип“, казаха пред EURACTIV от германското министерство на икономиката и климата.

„Въпреки това в същото време трябва да се гарантира, че електроенергийна система е надеждна за бъдещето и се вписва в амбициозните климатични цели през следващите години и десетилетия“, добави той.

Новото германско правителство, което встъпи в длъжност през декември, стартира платформа за заинтересовани страни за „неутрална по отношение на климата електроенергийна система“. Платформата, която събира експерти от сферата на науката, бизнеса и гражданското общество, в момента изготвя „конкретни предложения за дизайна на пазара“, казаха от министерството.

В основата на дискусиите е „как може или трябва да бъде стимулиран осигуреният капацитет, за да се компенсира променливите доставки от възобновяеми източници“ и как да се свържат пазарите на газ и електроенергия с нови сектори на потребление като транспорт, сгради и промишленост, съобщиха още от министерството.

Нововъзникващите технологии като термопомпи, слънчеви фотоволтаични хранилища, електронна мобилност и електролизери трябва да могат да реагират на сигналите от пазара и мрежата, за да осигурят стабилност на системата в бъдеще, обясни министерството.

Някои са скептични

Георг Захман, икономист в мозъчния тръст „Брюгел“ в Брюксел, изрази скептицизъм относно предложението за реформа на Комисията.

„Има много опити да се измислят по-добри инструменти за пазара на електроенергия на едро – включително механизми за капацитет за заплащане на фиксираната цена на системата по различен начин и системи за плащане като оферта, при които операторите на централи получават само цената, която предлагат“, обясни той.

Икономистът обаче смята, че това може да създаде проблеми относно ефективността на инвестиционните сигнали, които се изпращат до производителите, когато са необходими милиарди за надграждане на енергийната система и задвижване на зеления преход.

„Първият проблем е, че няма убедителни решения на теория – което прави трудно да се повярва, че може нещо по-добро да бъде внедрено на практика“, каза той пред EURACTIV.

„Вторият проблем е, че дори и да имаше по-добро решение, не е ясно дали би могло да издържи политически, тъй като ефектите на разпределение между производители и потребители, както и между производители, притежаващи електроцентрали, и между държави-членки с различни енергийни миксове ще бъдат жестоки. Заложени са много пари“, обясни той.

Захман също така постави под въпрос колко време ще отнеме реформата от политическа гледна точка.

„Отварянето на тази дискусия без ясна точка на реализация ще поеме много политически и административен капитал в момент, когато енергийните министерства вече са напълно затрупани с работа“, като например законодателството в областта на климата, растящите цени на енергията и войната в Украйна, каза той пред EURACTIV и добави, че това може да отнеме години.

„Не виждам как отхвърлянето на система, която бе толкова трудно разработена в продължение на 20 години,  без ясна алтернатива и по средата на криза, е добра идея“, заключи икономистът.