Хабек: Германия може да издържи зимата без руски газ

Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек разговаря с работници по време на посещението си в петролната рафинерия PCK в Шведт, Германия, 09 май 2022 г. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Германия може да бъде в състояние да се справи с бойкота на вноса на руски газ още през предстоящата зима, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек пред седмичника WirtschaftsWoche в четвъртък (12 май).

Германия увеличи усилията си да намали зависимостта си от руските енергийни доставки, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, но досега заявяваше, че очаква да бъде до голяма степен зависима от нейния газ до някакъв момент през 2024 г.

„Ако в началото на годината разполагаме с пълни хранилища, ако два от четирите плаващи танкера за втечнен природен газ, които сме наели, са свързани с мрежата и ако постигнем значителни икономии на енергия, ще можем до известна степен да преживеем зимата, ако руските доставки на газ се сринат“, каза Хабек пред WirtschaftsWoche.

Той заяви, че всеки един може да изиграе роля в това.

„По-малко потребление е най-важното“, каза той и добави, че ако промишлеността и частните лица могат да намалят потреблението на газ с 10%, това ще помогне да се избегне извънредна ситуация. Той обаче предупреди, че цените на природния газ ще продължат да се увеличават.

Германия е най-големият потребител на природен газ в Европа. Миналата година руският газ представляваше 55% от вноса ѝ. Берлин е подложен на все по-голям натиск да обърне гръб на енергийните си отношения с Русия, които според критиците помагат за финансирането на войната в Украйна.

Внезапното спиране на доставките на руски газ може да предизвика рецесия в най-голямата европейска икономика, сравнима с тази през 2009 г. и 2020 г., ако не и по-лоша, се казва в проучване на института IMK от тази седмица.