Хърватия се ориентира към енергия от слънчеви електроцентрали

Съветът за енергиен преход на хърватския президент Зоран Миланович прие в понеделник насоки за насърчаване инсталирането на интегрирани слънчеви електроцентрали в частни домове и търговски сгради. [ Shutterstock / Boris15 ]

Съветът за енергиен преход към хърватския президент Зоран Миланович прие в понеделник насоки за насърчаване инсталирането на интегрирани слънчеви електроцентрали в частни домове и търговски сгради.

Насоките бяха изпратени на правителството, за да ги включи в бъдещото законодателство за възобновяемите енергийни източници, високоефективното когенериране и пазара на електроенергия. Очаква се бъдещата нормативна база да създаде предпоставки за свързването на нови слънчеви централи към електрическата мрежа.

След заседанието на съвета президентът Миланович потвърди, че възобновяемите енергийни източници, особено слънчевата, са много важни за страната. “Хърватия може да бъде по-независима в енергийно отношение и това е съществен въпрос“, каза президентът и добави, че много скоро автомобилите ще бъдат електрически или хибридни.

От своя страна министърът на енергетиката и устойчивото развитие Томислав Чорич каза, че има поле за напредък по отношение на приложенията на слънчевата енергия. Десетки хиляди покриви на жилищни сгради могат да бъдат оборудвани със слънчеви панели и да произвеждат енергия. Това ще бъде добавено към двата закона, които ще бъдат в дневния ред на парламента през следващите месеци, добави Чорич.

Слънчевият панел за стандартен покрив на семейна къща струва около 6000 евро, а в Далмация, където има повече слънчеви дни в годината, проектът ще се изплати в рамките на осем години, добави министърът.

Според него обаче е важно да се помисли за  предоставянето на достъп на домакинствата до изгодни заеми за инсталиране на такива панели.

През следващия период ще бъдат заделени значителни средства за съфинансиране на оборудване със слънчеви панели, като субсидиите ще бъдат предоставени на жилищни сгради, в които живеят семейства, а не такива, които се отдават под наем.