Чехия ще съди Полша за нелегален добив на въглища

[Lukassek/ Shutterstock]

Чехия ще изправи Полша пред Съда на ЕС заради незаконен добив  в мината за кафяви въглища “Туров”, потвърди външният министър Томаш Петржичек.  Според Европейското бюро за околната среда това ще бъде първият правен случай в историята на ЕС, при който една държава-членка съди друга по екологични причини.

Мината за лигнитни въглища “Туров”, която е разположена на границата между Полша, Чехия и Германия, тормози местните граждани, защото качеството на въздуха в района е много лошо. Най-голям проблем е  водоснабдяването в чешките села в близост до границите. През март 2020 г. полските власти решиха да удължат разрешението за минни дейности до 2026 г., игнорирайки критиките и притесненията на чешките власти.

Мината се разработва от държавната компания PGE. Въпреки всички протести плановете ù са да продължи работа.

“Дълго време се опитвах да разреша този спор без кавги пред съда“, каза Петржичек, чието предложение да съди Полша беше одобрено от правителството в понеделник и приветствано от местните власти и зелените НПО-та.

Според чешките власти Полша е нарушила законодателството на ЕС. През декември 2020 г. Европейската комисия подкрепи твърдението на Чехия, че Полша нарушава Директивата за оценка на въздействието върху околната среда, която изисква трансгранична консултация, и принципа на сътрудничество, залегнал в Договора за ЕС.

“За съжаление, преговорите, проведени във Варшава преди десет дни, не отговориха на нашите очаквания. По тази причина решихме да заведем дело. В същото време ще предложим предпазна мярка “, каза Петржичек.

“Ако съдът се съгласи, добивът в “Туров” трябва да бъде спрян незабавно до окончателното решение за съдбата на мината”, подчерта министърът.

Германия също се противопостави на отровното полско производство. “Туров” е разположена в Долна Силезия, на по-малко от 100 километра от германския град Дрезден, който не одобрява плановете на полското правителство за разширяване на мината.

Природозащитната организация “Грийпийс” Германия обяви, че мината вече е намалила подпочвените води в региона със 100 метра, а се очаква разширяването на дейността ѝ да допринесе за намаление с още 20 метра. В резултат от това понижение почвите са слегнали с 1 метър.

Плановете на Полша влизат в тежко противоречие с амбициозните климатични цели на ЕС.

Според проучване, проведено в края на миналата година, Полската минна компания ще спечели 31 милиарда полски злоти, за да се отърве от въглищата чрез плана за преструктуриране. Но същата компания все още инвестира във въглища.

Докато иска държавна помощ за спасяване на закъсалите си активи във въглища, полският енергиен оператор разкри нов блок  в завода  “Туров”, като предвижда  да удължи живота и на въглищния завод в Белхатов.

Целият план обаче ще се нуждае от одобрението на Европейската комисия и той ще трябва да гарантира, че никаква държавна помощ не отива в сектора на въглищната енергетика.