Чешкото председателство: Ще горим всичко, което можем, за да топлим хората през зимата

Чешкият премиер Петер Фиала и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола по време на фотосесия в Прага, Чехия, 16 юни 2022 г.  [ EPA-EFE/MARTIN DIVISEK ]

Приоритетите на чешкото председателство на ЕС са ясни що се отнася до енергетиката и околната среда – акцентът ще бъде поставен върху енергийната сигурност и премахването на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива – цел, която в Прага смятат за по-неотложна от зеления преход.

„По принцип имаме повторение на петролния шок от 1973 г.“, каза Вацлав Бартушка, комисар по енергийната сигурност на чешкото правителство.

„Ако газът спре тази зима, ще изгорим всичко, което можем, за да топлим хората и да произвеждаме електричество“, каза той.

Бартушка говори в Брюксел пред журналисти преди началото на чешкото председателство на ЕС, което започва на 1 юли и ще продължи шест месеца.

Чехия ще поеме ротационното ръководство на Съвета на ЕС от Франция, чийто шестмесечен престой начело на ЕС изтича на 1 юли.

По време на своето председателство Прага възнамерява да настоява за изпълнението на представения през май план на Европейската комисия REPowerEU , който се стреми да намали вноса на руски газ с две трети преди края на годината .

Планът също така поставя акцент върху икономиите на енергия и ускоряването на прехода към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници, за да се намали зависимостта на блока от руския газ.

В програмата си чешкото председателство посочва, че фокусът ще бъде „върху цялостното изпълнение на основната краткосрочна цел, т.е. премахване на зависимостта от руските изкопаеми горива“.

Според Вацлав Бартушка, диверсификацията на доставките на газ може да бъде постигната, ако европейските купувачи  подпишат дългосрочни договори, които трябва да бъдат проверени от Брюксел. „Разговаряхме с възможни доставчици на втечнен газ и всички те искаха дългосрочни договори – 20 или 15 години, но повечето от тях 20“, обясни той.

Въпреки че Европейската комисия не беше склонна към дългосрочни договори в миналото, изпълнителната власт на ЕС сега е отворена за това, каза Бартушка. „Не бихте чули това от комисаря преди година, или дори преди половин година. От тяхна страна има ясно разбиране, че държавите-членки, както и правителствата трябва да оцелеят през зимата“, каза той в коментар за EURACTIV.

„Без забавяне“ на зелените цели

Но тъй като вниманието на ЕС се насочва към енергийната сигурност, някои се притесняват, че Прага ще пренебрегне дневния ред на ЕС за климата и ще остави настрана пакета от законодателни актове на блока „Готови за 55“, който има за цел да намали наполовина емисиите на ЕС до 2030 г.

„В „Готови за 55“ няма да видите забавяне от наша страна и това ще се случи много по-бързо, отколкото някой  е предполагал“, коментира Бартушка.

Според комисаря по енергийната сигурност на чешкото правителство енергийният преход вече е започнал, а настоящите цени на енергията и политическият натиск ще ускорят постигането на целите на ЕС за климата.

„Много решения се вземат от самите хора“, отбеляза той. „Мислите ли, че хората ще купуват газови нагреватели в момента? Вероятно не“, добави той, отбелязвайки „огромното увеличение“ на броя на термопомпите и слънчевите колектори, инсталирани в Чехия след февруари.

„Преходът ще бъде труден и сложен, но ние ще победим. А победителите ще бъдат зелените технологии. Просто ще отнеме известно време и след пет години ще се запитаме защо сме горили природен газ, за ​​да произвеждаме електричество“, посочи той.

„Бог знае какво ще се случи след това“

Попитан за законодателните досиета, които чешкото председателство възнамерява да приключи, той остана уклончив, като каза, че това ще зависи и от скоростта, с която напредва Европейският парламент.

При изненадващо гласуване по-рано този месец, ЕП отхвърли предложената реформа на пазара на въглеродни емисии на ЕС, като изпрати законодателите обратно на чертожната дъска в опит да намерят компромис.

„Бог знае какво ще се случи след това“, коментира Бартушка.

През следващите няколко месеца основната цел на ЕС ще бъде да осигури достатъчно доставки на газ в навечерието на зимния отоплителен сезон. Усилията на чешкото председателство в този контекст ще бъдат насочени към работа за пълнене на газови хранилища и насърчаване на съвместни покупки на газ, каза той.

Ядрената енергия също се разглежда от чехите като начин да се гарантира енергийната сигурност на ЕС и да се постигнат целите на блока за климата.

Но какво ще може да постигне чешкото председателство ще зависи до голяма степен от геополитическото развитие и ситуацията в Украйна.

„За Украйна по принцип не знаем дали ще изпратим екипи за възстановяване през следващата половин година или още оръжия“, каза Бартушка пред журналисти.

„Не знаем дали ще можем да се придвижим във времевата рамка, за която се договорихме във Версай през март тази година, да прекратим постепенно руския нефт и газ и всичко останало до 2027 г. Или Русия ще спре газа преди зимата, през зимата или по всяко друго време”, добави той.