190 страни и организации обещаха да се откажат от въглищата

Алок Шарма, който откри срещата в Глазгоу, заяви, че е даден тласък за постигане на международно споразумение за преход от въглищата. [Robert Perry / EPA-EFE]

Коалиция от големи световни икономики, финансови институции и организации се обединиха, за да ускорят усилията за постепенно премахване на производството на въглища и финансирането за нови проекти за изкопаеми горива на срещата за климата в Глазгоу.

Правителството на Обединеното кралство потвърди, че повече от 190 страни и организации, включително Китай и Полша, са се споразумели за редица различни мерки, които ще сложат край на въглищата като глобален източник на енергия.

Ангажиментите са обединени в „Глобална декларация за преход от въглища към чиста енергия“ от Глазгоу, която обхваща постепенния отказ на въглища от развиващите се страни, уязвимите страни и някои от най-големите замърсители в света.

Декларацията потвърждава усилията на страните за прекратяване на всички инвестиции в въглищни централи. Вместо това финансирането може да се използва за „бързо разрастване“ на внедряването на чиста електроенергия, се отбелязва в изявлението.

Освен това подписалите декларацията се съгласиха да прекратят постепенно използването на енергия от въглища от големите икономики до 2030 и до 2040 г. за останалия свят. Тази мярка е част от „справедливия преход“, който е от полза на работниците от сектора  и регионите, които в момента разчитат на въгледобивната индустрия.

След ратифицирането на Парижкото споразумение има 76% спад в броя на  планираните въглищни централи в световен мащаб, което се равнява на отказ от повече от 1000 гигавата енергия от изкопаеми горива.

Министърът на бизнеса и енергетиката Кваси Квартенг каза: „Днес е важен момент за нашите глобални усилия за справяне с изменението на климата, тъй като нации от всички краища на света се обединяват в Глазгоу, за да заявят, че въглищата нямат роля в нашето бъдещо производство на електроенергия“.

„Днешните амбициозни ангажименти, поети от нашите международни партньори, показват, че краят на въглищата е в дневния ред. Светът се движи в правилната посока, като е готов да загърби въглищата и да прегърне екологичните и икономическите ползи от изграждането на бъдеще, захранвано от чиста енергия“, допълни той.

Поетапно премахване на въглищата за 20 милиарда долара

Очаква се министрите да отбележат Деня на енергетиката (4 ноември) на COP26, като обсъдят детайлите за бъдещите ангажименти.

Очаква се те да разгледат  Договора за забрана на нови въглищни централи, който беше представен от шест държави по време на диалога на високо равнище на ООН през септември и Глобалната декларация за преход от въглища към чиста енергия. Очаква се също така министрите да потвърдят, че финансирането на нови проекти за въглищни електроцентрали ще бъдат спрени до края на годината.

Очаква се правителството на Обединеното кралство да защити факта, че повече от 20 милиарда долара са били ангажирани за постепенното премахване на въглищата в световен мащаб.

Това включва 10 милиарда долара финансиране  за подпомагане на развиващите се страни да внедрят чиста енергия в рамките на Глобалния енергиен алианс People & Plant и партньорство за справедлив енергиен преход на Южна Африка на стойност 8,5 милиарда долара.

По-рано тази година лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за съвместен ангажимент, че техните енергийни сектори ще намалят драстично вредните емисии до 2030 г. Те ще поставят началото на преход в цялата икономика до 2050 г.

В новото комюнике е посочен ангажимент за всички страни от Г-7 да спрат да предоставят публично финансиране на въгледобивния сектор през това десетилетие. Докато няколко държави от Г-7, включително Великобритания, вече се ангажираха да прекратят производството на въглища преди 2030 г., обещанието е особено важно за Япония. Въглищата представляват 31% от производството на електроенергия в тази страна през финансовата 2019-20 финансова година и се смята, че са вторият по големина поддръжник на въглищата в света, след Китай.

Споразумението включва ангажимент за спиране на прякото финансиране за електроцентрали, работещи с въглища в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до края на 2021 г.

Международна декларация за справедлив преход

Правителството на Обединеното кралство ще отбележи Деня на енергетиката, като лансира нова Международна декларация за справедлив преход, която ще ангажира страните и организациите да гарантират, че отказът от въглищната и високовъглеродната промишленост създава нови зелени работни места и възможности за обществото, особено в нововъзникващите икономики. Досега 12 държави са подписали декларацията, включително Обединеното кралство и Европейската комисия.

Украйна обеща да се откаже постепенно от въглищата до 2035 г., а Чили до 2040 г. Хърватия обяви поетапно спиране до 2033 г.

Финансовите институции също се присъединиха към пакта. Разпознаваеми институции, включително NatWest, HSBC, Lloyds Bank, Fidelity International, Impax Asset Management, Generation Investment Management, Ethos Foundation, SCOR Global Investments, Vancity и Обединената църква на Канада, подкрепиха инициативата.

„Индика Енерджи“, индонезийска енергийна компания, планира да затвори последната си електроцентрала през 2047 г.

По-рано тази година правителството на Обединеното кралство потвърди, че производството на електроенергия от въглища ще бъде забранено в страната от октомври 2024 г.  Очаква се последната въглищна централа в Обединеното кралство да бъде  изведена от експлоатация месец преди крайния срок.

Очаква се Денят на енергията да отбележи забележителни съобщения за ускоряване на декарбонизацията и почистване на глобалния енергиен микс.