38 евродепутати подписаха въпросите на Радан Кънев до ЕК за газовата криза

EPA/MAXIM SHIPENKOV

39 евродепутати от 4 парламентарни групи са подписали въпросите на Радан Кънев (ЕНП/ДБ) към Европейската комисия, свързани със ситуацията със спрените от „Газпром“ доставки на газ до България и Полша.

Освен Кънев подпис са сложили и още двама български евродепутати – Петър Витанов и Ангел Джамбазки.

Какви мерки ще предприеме Европейската Комисия към „Газпром“ и Русия, след спирането на газа за България и Полша? Какви ще са мерките за солидарност със страните, засегнати от това нарушаване на договорите за доставка, а от друга – какви ще бъдат мерките срещу Газпром и руската държава, пита Кънев.

Освен писмения въпрос до Европейската комисия, във вторник, 3 май, Кънев отправи и устно питане по темата за цената на газа в България и Полша в пленарната зала на ЕП, пред комисаря по енергетика Кадри Симпсън.

Тя му отговори, че са задействани мерки за солидарност. Симпсън припомни, че енергийните министри са се срещнали извънредно в Брюксел и са засвидетелствали солидарността си със София и Варшава. Газпром ясно показа, че не е надежден доставчик. Те едностранно нарушиха договора въпреки плащанията в евро по действащия договор. Алтернативни доставки вече са налични от съседни страни, обясни Симпсън.

Колкото до контрамерки срещу „Газпром“, тя посочи, че „това са договори между частни компании и трябва да подсигурим, че те ще могат да защитят интересите си. Нашият правен анализ показва, че България и Полша са изпълнили договорите си с Газпром. Така че трябва да се искат неустойки“.

Еврокомисарят каза още, че в допълнение на гражданско-правните спорове на дружествата, ще има действия и от страна на ЕК към Русия, които сега се обсъждат от комисията.

Кънев обаче репликира, че ЕК не може да разглежда това като чисто търговски спор. „Когато „Газпром“ спира доставките на две държави-членки на ЕС и НАТО, въпреки че те изрядно са изпълнили договорите си, това е политически акт и отговорът също трябва да е политически“, посочи той.