Няма „Северен поток“, няма проблем

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Изглед от подводния газопровод "Северен поток 2". [Shutterstock]

С проекта „Северен поток 2“ целта на „Газпром“ да утвърди пълен контрол върху доставките на газ в Европа е реална, защото този геополитически зареден тръбопровод може да унищожи съществуващата транзитна екосистема, пише председателят на украинската компания “Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон.

След последните избори Германия има шанс да обнови своята политическа програма. Междувременно Европа е изправена пред предизвикателство за сигурността, което идва от Русия, и енергийна криза, която заплашва да провали възстановяването след пандемията.

Светът е изправен пред все по-належаща климатична извънредна ситуация и разчита на държави като Германия и страните-членки на ЕС да удвоят усилията за декарбонизация. Колкото и невероятно да е, германската коалиция „светофар“ може да се справи с трите политически нишки наведнъж, като преразгледа позицията на предишното правителство за ненужния и опасен руски газов проект – „Северен поток 2“.

Вторият газопровод под Балтийско море няма търговски смисъл. Огромната транзитна система, която вече е налична за доставки на руския газ в Европа, не работи с пълен капацитет. Ако Германия удвои вноса си на руски газ през следващата година, съществуващата система може лесно да се справи и да остане свободен капацитет. Всъщност дори Германия да утрои вноса си на руски газ, пак няма да има нужда от „Северен поток 2“.

Когато се сблъскват с тези факти, консорциумът Nord Stream 2 и неговите поддръжници обикновено се позовават на предполагаемо лошата инфраструктура на оператора на украинската газотранспортна система. Това е неоснователно твърдение.

Преносната система на Украйна е напълно работеща и е доказала своята надеждност в продължение на 30 години непрекъснат транзит. Ако доставките на газ за Европа бяха спрени в миналото, това се дължеше на решение на Русия умишлено да намали доставките, а не на техническите проблеми в украинската преносна система.

Устойчивостта на нашата инфраструктура е гарантирана от множество възможности, чрез които можем лесно да прехвърлим потока от един маршрут към друг и да поддържаме непрекъснатост на транзита. Такава гъвкавост няма да има при обичайно по-малко стабилната подводна инфраструктура.

Нещо повече, качеството на руската тръбопроводна мрежа повдига много въпроси. В допълнение към годишните спирания за поддръжка на „Северен поток 1“ и „Турски поток“, руската газотранспортна система е претърпяла множество непредвидени прекъсвания. Когато потокът на руски газ от „Турски поток“ към Румъния, Сърбия и Унгария беше спрян поради спукване на газопровода в България, Украйна се намеси, за да предостави газ от своите хранилища за Унгария, за да посрещне внезапния недостиг. По-рано помогнахме по същия начин и на Молдова.

Когато руските необосновани твърдения за надеждността на украинската газопреносна мрежа бяха отхвърлени, поддръжниците на „Северен поток 2“ промениха твърденията си и посочиха предполагаемите високи транзитни такси на Украйна. На този аргумент обаче също липсва основание.

Бизнесът с пренос на газ не е нито благотворителност, нито рекет. Това е силно регулиран сектор и украинският оператор работи по същите правила на ЕС като германската RWE. И двете компании предоставят услуга, за която начисляват регулирана цена. Фактът, че Русия зависи от Украйна за транзит, не означава, че ние използваме позицията си и събираме огромни такси. Всъщност транзитните тарифи на оператора са в по-ниски в сравнение с тези на нашите партньори в ЕС.

Наскоро компанията Nord Stream 2 направи още едно мъгливо твърдение, че газопроводът ще има по-лек отпечатък върху околната среда. Това е подвеждащ аргумент – Северен поток 2“ не е самостоятелен проект, а е част от преносна мрежа, управлявана от компания, която многократно е демонстрирала явно пренебрежение към околната среда.

„Броят на метановите струи, които се излъчват от остарялата руска газова инфраструктура, се е увеличил с най-малко 40% миналата година, въпреки че износът на природен газ за Европа е спаднал с около 14%“,  съобщава „Вашингтон пост“.

Според Международната агенция по енергетика изтичанията на метан в Русия  през 2020 г., които са пряко свързани с транзита на газ, са три пъти по-високи от тези в целия ЕС и 21 пъти по-високи  от тези в Украйна.

Предвид този ужасен опит, заинтересованите страни посочват безотговорното поведение на „Газпром“. Германската неправителствена организация Environmental Action Germany (DUH) вече съди компанията Nord Stream 2 поради опасения за изтичане. Има технологии за минимизиране на ненужните емисии на метан. И все пак, вместо да закърпи своите течащи тръбопроводи, „Газпром“ отпусна милиарди за нов тръбопровод, който ще направи Германия и Европа зависими за още 50 години от изкопаемите горива.

Когато се разгледа темата внимателно, всеки аргумент за „Северен поток 2“ се разпада. Целта на „Газпром“ да наложи пълен контрол върху доставките на газ в Европа е постижима, защото този геополитически зареден тръбопровод ще унищожи съществуващата транзитна екосистема. Без значителни обеми на газ, подобни на цифрите в съществуващия договор, украинският оператор ще трябва да се съсредоточи върху нуждите на вътрешния пазар и съответно да съкрати обема на системата си. По този начин ефективната, диверсифицирана и надеждна преносна система изток-запад ще бъде заменена от крехка и изкривена, контролирана от една-единствена държавна компания, която използва енергията като оръжие.

Тази година Германия и Европа преживяха безпрецедентна газова криза, която беше „организирана от Русия“, според Международната агенция по енергетика. Това е само началото на това, което очаква Европа, ако „Северен поток 2“ заработи.

Гигантът „Газпром“, който е контролиран от Кремъл, ще доминира и ще управлява цялата верига на стойността – от добива до крайния потребител. Ако новият газопровод под Балтийско море някога достигне пълен капацитет и международният транзит на газ през Украйна престане да съществува, „Газпром“ ще може да диктува обемите на доставките, маршрутите и цените.

След десетилетие на интензивно лобиране от страна на Русия може да е трудно да се признае основната истина – Германия и всички останали в Европа ще бъдат по-добре без „Северен поток 2“, отколкото с него. Процесът на сертифициране не е приключил.

Ако законовите изисквания не са спазени, тръбопроводът няма да бъде сертифициран. Сега е моментът да признаем, че обстоятелствата, при които „Северен поток 2“ беше замислен преди десет години, се промениха. Германската коалиция „светофар“ има избор. Като отхвърли този опасен тръбопровод, тя може да подкрепи съществуващата стабилна газопреносна екосистема, която отговаря на енергийните нужди на Германия. По този начин ще осигури значителна победа за климата, върховенството на закона и регионалната сигурност.