Американското надмощие в облачните услуги тревожи Европа

[Everett Kennedy Brown / EPA / EFE]

Европа разполага с огромно количество данни, които са днешният еквивалент на залежите от злато по време на калифорнийската златна треска.

Но вместо да ги експлоатират сами, европейците позволяват на американските тех гиганти да овладеят целия процес, коментират експерти. Те се позовават на обявените сделки между европейските компании и американските доставчици на облачни услуги.

Renault, Orange, Deutsche Bank и Lufthansa наскоро избраха Google Cloud. Volkswagen подписа с Amazon Web Services. Френското здравно министерство избра Microsoft, за да съхранява изследователските си данни.

Терминът “облачни услуги” визира предлагане на услуги за съхранение и обработка на данни, така че клиентите да не трябва да инвестират в скъпо оборудване.

Тази тенденция предизвиква безпокойство, особено в Германия, която има богат трезор от данни, благодарение на силния си индустриален сектор.

“ЕС губи влиянието си в дигиталната сфера” предупреди скорошен доклад на група експерти под ръководството на бившия директор на германската софтуерната компания SAP, Хенинг Кагерман.

“По-голямата част от европейските данни се съхраняват извън Европа или, ако се съхраняват в Европа, са на сървъри, принадлежащи на неевропейски фирми”, се отбелязва в доклада.

Наскоро високопоставен френски правителствен служител даде още по-директна оценка при среща с ИТ специалисти.

“Имаме огромен проблем със сигурността и суверенитета в облачните услуги”, посочва служителят.

“От страна на европейските компании и институции е по-лесно да ползват услугите на американските тех гиганти, отколкото да намерят европейски доставчици”.

“Въпреки това имаме много добри компании, предлагащи облачни услуги и услуги за данни”, добави правителственият служител.

Една от причините за безпокойство за европейците идва от Закона за облачните услуги – законодателен акт, приет през 2018 г., който в определени случаи предоставя на американските разузнавателни агенции достъп до данни, хоствани от американски компании, независимо къде се намира сървърът физически .

“Моята компания е американска и знам много добре какви са последиците от това законодателство”, посочи френско-американски изпълнителен директор.

“И като се имат предвид политиките, които се дебатират в САЩ, тази ситуация няма да се подобри”.

Освен целостта на данните, способността за анализ и използване на информацията е  другата причина за тревога у много европейски експерти и политици.

Изчислителна мощност

Ако в Европа “можем само да генерираме данни, а се нуждаем от външна помощ, за да ги използваме, ще се окажем в същата ситуация като страните, богати на природни ресурси, които разчитат на други, за да ги експлоатират. И в крайна сметка икономическите ползи ще са оскъдни”, коментира френският правителствен служител.

През юни Франция и Германия представиха проекта GAIA-X, който има за цел да разработи европейски конкурент на облачни услуги.

Вместо да насърчи развитието на европейски шампион – като Airbus в отговор на Boeing – който би предложил пълната гама от услуги, проектът има различен подход.

Той има за цел да наложи стандарти, така че различните компании да могат да предлагат безпроблемно услуги за съхранение, обработка, сигурност и изкуствен интелект. Проектът ще функционира като пазар, където всеки клиент би могъл да намери необходимите услуги, без да се налага да напуска европейската правна уредба.

Надеждата е децентрализираният модел на GAIA-X да се окаже по-добър отговор на проблемите, свързани с обработката на данни от свързани устройства.