Бабиш загуби битката за отлагане на схемата за търговия с емисии

Бабиш е убеден, че квотите за емисии са основният фактор, отговорен за текущите покачвания на цените. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Чешкият премиер Андрей Бабиш, подкрепен от унгарския си колега Виктор Орбан,  блокира заключенията на Съвета на ЕС от четвъртък, който продължи до късно вечерта. Спорният му бизнес в холдинга „Агроферт“ може да е причината за това, научи EURACTIV Чехия

Бабиш е убеден, че квотите за емисии са основният фактор, отговорен за текущите покачвания на цените. Той се бореше за промени в системата за търговия с емисии, за да се забрани на спекулативния капитал да купува квоти.

Въпреки това Европейската комисия и по-голямата част от страните-членки на ЕС не подкрепиха подобен ход, като се аргументираха, че квотите за емисии не са основният фактор, който е довел до покачването на цените на енергията. Като цяло те не са склонни да отворят вратата за такава значителна намеса.

Бабиш трябваше да отстъпи и да признае, че Комисията ще проучи функционирането на пазара на ЕС за търговия с емисии и ще прецени дали определени търговски поведения изискват допълнителни регулаторни действия.

Не е ясно защо Бабиш настояваше толкова много и заплашваше да блокира заключенията на Съвета.

Преди срещата на върха Бабиш подчерта, че неговият приоритет в преговорите е освобождаването от енергийни данъци, което бе приложено наскоро от чешкото правителство, въпреки че е в нарушение на правото на ЕС. Бабиш обаче се провали за схемата за търговия с емисии, защото лидерите не подкрепиха подобна мярка.

Източници, близки до преговорите, изразиха съмненията си за намерението на Бабиш да се намеси в системата за търговия с емисии. Те обясниха, че нарастващите цени на квотите за емисии засягат пряко холдинга „Агроферт“, който е бил собственост на чешкия премиер и за който одиторите от Сметната палата на ЕС твърдят, че се ръководи от него.

Одиторите заключиха през април 2021 г., че премиерът на Чехия е в конфликт на интереси, тъй като той все още контролира холдинга.