Белгия пострада от мащабна кибератака

shutterstock_438568516-800x450 [Shutterstock/Пабло Лагарто]

Белгийските медии съобщиха във вторник, 4 май, за сериозна кибератака с неизвестен произход, засягаща много от ключовите институции. 

Белгийската интернет мрежа Belnet, която свързва публични институции, висши училища, университети, изследователски центрове и публични администрации, стана обект на мащабна атака за отказ на услуги (DDoS) от 12:00 часа във вторник, заяви говорителката Давина Луйтен. DDoS атака е, при която трета страна претоварва сървърите, изпращайки голямо количество данни.

Въпреки че DDoS атаките се случват редовно, тази е с размер, който напълно надхвърля капацитета на Belnet.

Съобщава се, че са засегнати около 200 организации, като редица заседания на парламентарни комисии са отложени заради атаката. Парламентът на Валония-Брюксел също бе принуден да преустанови работата си.

“Поради здравната ситуация някои от парламентаристите се включват дистанционно чрез системата Cisco Webex, но проблемът с интернет връзката причинен от кибератаката, не позволи продължаване на дебатите“, се посочва в изявление на парламента.

Системите за онлайн резервации във ваксинационни центрове също бяха засегнати за кратко ранния следобед, преди да бъдат възстановени.

От Belnet заявиха, че е рано да се спекулира с произхода на атаката.

Кибератаките често са мотивирани от желанието за печелене на пари или “за сриване на системата, пускайки рансъмуер“, обясни Оливие Богаерт, специалист по киберсигурността в белгийския отдел за компютърни престъпления.

Причината може да бъде и “събиране на данни, шпиониране на компания, както и продажба на данни на трета фирма, работеща в същата област“. ​Може да бъдат и “държави, които се стремят да дестабилизират ИТ инфраструктурите, за да окажат натиск“,  добави той.

Според RTBF, комисията по външните работи на белгийския парламент трябваше да проведе безпрецедентно изслушване във връзка с положението на уйгурите в Китай, с участие на пряк свидетел на зверствата. Заради атаката обаче сесията беше отменена.

Зеленият депутат Вутер де Вриант  предположи, че е възможно Китай да стои зад атаката.

“Заключенията за кибер атаката са преждевременни. Важно е обаче да се идентифицира чувствителния контекст. Отричането на това е наивно“, заяви той.