Български учени правят ваксина срещу Covid-19 със 70 000 евро, дадени от… Франция

Американската фармацевтична компания “Пфайзер“ разполага с достъп до фондове за 650 милиона долара, за да произведе ваксина срещу новия коронавирус. Германската компания “Кюрвак“ получи 70 милиона евро от Европейската комисия, за да направи същото. Българските учени започват проекта със… 70 хиляди евро, за да решат същата задача. При това парите са дарени от Франция, защото Институтът по микробиология към БАН е “осиновен“ от френския Институт “Луи Пастьор“.

С тези пари в София може да се купи маломерен двустаен апартамент в панелен блок.

Българската държава не е дала и един лев за проекта за ваксина. Парламентарната група на БСП е дарила 30 000 лева на института. Други 90 000 лева е дал медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, който развива мащабна публична дарителска дейност покрай пандемията.

Годишната бюджет за издръжка на института, който е може би най-продуктивното научно звено в страната, е 2 милиона лева. От тях 90% са за заплати на учените. Въпреки всичко институтът има множество патенти за антивирусни препарати, патенти за ефективни ваксини, които са въведени в производство, както и продукти за ветеринарната медицина. Не е толкова зле като за тези дребни пари.

“Работим със стотинки“, каза ръководителят на Института по микробиология към БАН доц. Пенка Петрова в откровен разговор с EURACTIV България.

Резултатът е, че БАН изглежда няма шанс да се намеси в битката между “големите момчета” за  производство на продукт, който би решил сегашния световен проблем. Българският институт има срок от 15 месеца да произведе прототип на ваксината и едва след това ще започнат изпитанията.

Шансът това да остане единствено “интелектуален продукт” е много голям. Но и това не е малко, защото евентуален успех ще е доказателство, че в България може да се прави висока наука.

Българските учени насочват своя проект за ваксина, който да повлиява на повечето известни коронавирусни инфекции. Ако всичко мине успешно, ваксината ще остане български патент и ще е достъпна за всички, разказва доц. Петрова. Тази ваксина ще може създаде желания обществен имунитет, ако някой все още има нужда от него след 15 месеца.

Европа ще победи в мача

Със сигурност учените от БАН не просто наблюдават, но и участват в световното научно усилие срещу Covid-19. Институтът по микробиология разполага с пълната картина за циркулиращите щамове на вируса, има и собствена прогноза за развитието на ситуацията.

Доц. Петрова смята, че Европа ще спечели битката за въвеждане на ваксина срещу компаниите от САЩ. Тя напомня, че в САЩ действат много стриктни регулации за одобрение на подобен род продукти. Това отнема средно 5 години. В ЕС този процес е много по-либерален, но за сметка на това европейските компании се сблъскват с тромави процедури по патентоване, които са по-либерални в САЩ.

“В Европа е много важно кой има право да продава. Аз лично смятам, че Европа ще спечели мача“, казва доц. Петрова.

Тя дава пример с това, че “Санофи“ и Институтът “Луи Пастьор“ са дали гаранции пред френските власти, че ще имат 8 милиона дози от ваксината срещу коронавируса до януари. Водят се разговори за построяване на завод още преди края на клиничните изпитания, за да започне бързо производството.

Британците от “ГлаксоСмитКлайн“, американските “Джонсън и Джонсън“ и “Иновио“ също имат готови решения, която ще бъдат изпитани.

Причината за тази удивителна скорост е, че световните фармацевтични гиганти имат опит с другите две тежки коронавирусни инфекции, уплашили света през последните 20 години – ТОРС (SARS) и БРС (MERS). “Санофи” и “Иновио“ са разработвали ваксини за коронавирусите, причиняващи тези заболявания, но проектите са спрени, защото епидемиите са угаснали.

Япония също може да се намеси в надпреварата, защото страната разполага с огромен производствен капацитет и желание да купи патент на ефективна ваксина, разказва доц. Петрова.

Covid-19 ще изчезне

Доц. Пенка Петрова звучи уверено като казва, че сегашният коронавирус ще се самоограничи сам.

“Това показва нашият опит и статистиката. Дори при испанският грип се е случило така“, разказва доц. Петрова. Преди 102 години, в условията на Първата световна война, грипна вълна убива десетки милиони по цялото земно кълбо. Грипът минава на три вълни, но не и на едно и също местно. Локалните инфекции се самоограничават в рамките на шест месеца. Грипът не удря два пъти на едно и също място.

SARS и MERS се развиват по същия начин. Точно по този начин се развива и епидемията от новия коронавирус в Китай – от ноември до април и изчезва. Близо 99% от случаи в страната са вносни.

Това води до сериозен риск за частните фармацевтични компании, които много добре осъзнават риска да инвестират милиарди за непротребна ваксина. Поради тази причина държавната помощ е от ключово значение.

“Проектите за ваксини за SARS и МЕRS бяха изоставени, защото епидемията се самоограничи и никой не желаеше да инвестира пари. Ако това се случи отново, при следващата коронавирусна пандемия, ние пак ще сме неподготвени“, казва доц. Петрова.

Ако българският институт по микробиология създаде ефективна ваксина срещу коронавирусната инфекция, има шанс страната ни да е на гребена на световна вълна… но при следващата пандемия.