Ваксинационните паспорти – какви са световните практики

Двойка показва сертификатите си за ваксинация преди концерт в Тел Авив, 24 февруари 2021 г. [Abir Sultan / EPA / EFE]

Държавите и авиокомпаниите по света се надяват да бъдат възобновени пътуванията, като позволят на ваксинираните срещу коронавируса да докажат това. Идеите варират от издаване на цифрови сертификати до здравни паспорти.

Опасенията за това как мерките ще работят на практика се задълбочават на фона на неравномерния достъп до ваксини в различните държави и нарастващото безпокойство за поверителността на данните.

Има ли създадено мобилно приложение?

Повечето програми, които са разработвани, са насочени към улесняване на пътуванията и са под формата на мобилни приложения с различни критерии за доказване на здравния статус.

Ваксинационните паспорти, например, са популярен начин да се докаже имунитет след пускането на ваксините.

Има и приложения, които работят с положителни тестове за антитела като доказателство за имунитет у хора, които са прекарали вируса и са се възстановили.

Световната здравна организация обаче предупреди, че няма доказателства, че прекаралите Covid, които имат антитела, са защитени от повторно заразяване.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро предложи нова, локална форма на документ: т. нар. здравна карта.

Това удостоверение ще е валидно само в границите на Франция и би позволило на ваксинираните да се хранят в ресторанти и да присъстват на определени събития.

Тази седмица Китай пусна дигитален здравен сертификат за своите 1,3 милиарда граждани. Той удостоверява дали притежателят му е ваксиниран, както и резултатите от направени тестове за вируса.

Гърция и Кипър имат ваксинационни паспорти за пътуване до и от Израел, където 44% от населението е ваксинирано.

Дания и Швеция също имат планове скоро да пуснат здравни паспорти.

Европейският съюз обещава да предложи зелена карта за облекчаване на движението в рамките на целия блок, въпреки съпротивата на Франция и Германия.

Това официални документи за пътуване ли са?

Не, в момента не са предприети стъпки по изготвяне на универсален документ за пътуване между държавите.

Китайският здравен паспорт е опит за улесняване на пътуванията на гражданите на страната в чужбина, но без да е признат от други държави, от него няма голяма полза.

В момента мобилните приложения целят да улеснят различните здравни проверки, които все още съществуват в различните държави, като авиокомпаниите са сред основните им поддръжници.

Международната асоциация за въздушен транспорт предлага дигитална карта, позволяваща на пътниците лесно да докажат здравословното си състояние, преди да се качат на борда.

Можем ли да ги направим официални?

Здравните паспорти и изискванията за пътуване обаче могат да бъдат правно предизвикателство.

Основното притеснение е, че забраната за пътуване на неваксинирани хора би засилило неравенството, тъй като достъпът до ваксини далеч не е еднакъв.

Съществуват и опасения как приложенията ще разполагат с достъп до личните данни на потребителите.

Във Франция вече има официална база данни за граждани, ваксинирани срещу Covid-19, която е одобрена от националния регулатор.

Органът обаче предупреди, че ще преразгледа въпроса, ако базата данни бъде използвана за създаване на здравен паспорт.