Високопоставени служители на ЕС са били жертви на израелски шпионски софтуер

Според един от документите, сред набелязаните е Дидие Рейндерс, висш белгийски държавник, който е служил като еврокомисар по правосъдието от 2019 г. [Shutterstock / mundissima]

Според двама служители на ЕС и документация, видяна от Ройтерс, миналата година висши служители на Европейската комисия са били обект на шпионски софтуер, разработен от израелска компания за наблюдение.

Според един от документите, сред тях е бил и Дидие Рейндерс, висш белгийски държавник, който от 2019 г. изпълнява длъжността европейски комисар по правосъдието. Според документа и друг източник, запознат с въпроса, поне четирима други служители на Европейската комисия също са били обект на посегателство. Двамата служители на ЕС потвърдиха, че служителите в Комисията са били таргетирани, но не предоставиха подробности.

Европейската комисия е разбрала за таргетирането след съобщенията, изпратени от Apple до хиляди собственици на iPhone през ноември, в които се казва, че са „мишена на държавно спонсорирани нападатели“, казват двамата служители на ЕС. За първи път Apple изпрати масово предупреждение до потребителите, че са под прицела на държавни хакери.

Предупрежденията са предизвикали загриженост у Европейската комисия, заявиха двамата служители. В имейл от 26 ноември, видян от Ройтерс, висш технически служител изпраща съобщение до колегите си с информация за израелските хакерски инструменти и молба да бъдат нащрек за допълнителни предупреждения от Apple.

„Като се има предвид естеството на вашите отговорности, вие сте потенциална мишена“, казва служителят в имейла, прегледан от Ройтерс.

Ройтерс не успя да установи кой е използвал израелски шпионски софтуер, за да се насочи към Рейндерс и колегите му от Брюксел, дали опитите са били успешни и ако да, какъв е резултатът за хакерите.

Рейндерс и неговият говорител Давид Марешал не отговориха на молбата за коментар. Говорителят на Европейската комисия Йоханес Бахрке отказа коментар. От Apple също отказаха коментар.

Изследователи в областта на сигурността твърдят, че получателите на предупрежденията са били атакувани между февруари и септември 2021 г. с помощта на ForcedEntry – усъвършенстван софтуер, който е бил използван от израелския доставчик за кибернаблюдение NSO Group, за да помогне на чуждестранни шпионски агенции да поемат дистанционно и невидимо контрола над iPhone. По-малък израелски доставчик на шпионски софтуер на име QuaDream също е продавал почти идентичен инструмент на правителствени клиенти, съобщи по-рано Ройтерс.

В изявлението си NSO Group посочи, че не е отговорна за опитите за хакване, като заяви, че описаното от Ройтерс таргетиране „не би могло да се случи с инструментите на NSO„.

Компанията, която е изправена пред редица припокриващи се съдебни дела и неотдавна беше включена в черния списък на САЩ заради предполагаеми нарушения на човешките права, заяви, че подкрепя разследването на таргетирането и призова за установяване на глобални правила за управление на индустрията за шпионски софтуер.

QuaDream, която не е толкова популярна компания, не отговори на многократните молби за коментар.

ИТ експертите са изследвали поне някои от смартфоните на длъжностните лица за признаци на компрометиране, но резултатите не са били убедителни, според двамата източници от ЕС, които са говорили при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да говорят пред пресата.

Ройтерс не успя да установи дали Европейската комисия все още разследва въпроса.

Новината за таргетирането идва в момент, в който Европейският съюз използва примера на Съединените щати за по-строг контрол на търговците на шпионски софтуер като NSO.

Според Софи ин ‘т Велд, евродепутат, която се застъпи за създаването на комисията, на 19 април Европейският парламент ще създаде анкетна комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в европейските държави-членки.

Ин ‘т Велд заяви пред Ройтерс, че не е знаела, че служители на Европейската комисия са били обект на посегателство, като нарече новината „динамит“.

„Наистина трябва да стигнем до дъното на това“, каза тя.

Анкетната комисия беше сформирана след съобщенията, че телефоните на висши опозиционни политици в Полша са били хакнати с израелски шпионски софтуер и че видни критици и разследващи журналисти в Унгария също са били обект на посегателства.

Полски официални лица и депутат от управляващата партия в Унгария признаха, че правителствата им са закупили софтуер на NSO, въпреки че и двете държави отричат да са извършили нарушения във връзка с твърденията за вътрешен шпионаж.

Важно е да не се правят прибързани заключения за това кой може да е отговорен, каза Кенет Ласоен, научен сътрудник в Нидерландския институт за международни отношения в Клингендаел.

ЕС „е много популярна цел за множество участници“, каза Ласоен. „Брюксел е истинско шпионско гнездо“.