Вълна от протести в цяла Нидерландия заради ковид мерките

В сряда протести се проведоха в няколко града, включително Амстердам, Хага, Делфт, Емен и други.  [EPA-EFE/PHIL NIJHUIS]

Тази седмица ще се проведат множество протести в цялата Нидерландия, обяви активистка група, наречена „Нидерландия се съпротивлява“ (Nederland in Verzet). Причината е, че вече третата седмица  страната е блокирана заради ковид мерките. 

В сряда се проведоха протести в няколко града, включително Амстердам, Хага, Делфт, Емен и други. Повечето от тях бяха малки събирания.

В неделя в центъра на Амстердам се проведе голям протест, на който присъстваха над 10 000 души. Протестиращите носеха плакати с надписи „По-малко репресии, повече грижи“ и „Нашето правителство е срещу нас“. Група протестиращи, които се бяха събрали около Площада на музеите, беше разбита от полицията. Силите на реда задържаха 30 души. Говорителят на кметството съобщи, че бъдещите протести в Амстердам ще бъдат разрешени, стига да няма заплаха за обществения ред.

Нидерландската полиция беше обвинена в жестокост срещу протестиращите в неделя, като в мрежата се разпространиха видеоклипове, на които се вижда как униформените използват палки и кучета, за да разпръснат тълпите. Членове на набиращата скорост дясната партия „Форум за демокрация“  държаха  речи пред протестиращите.

По време на празниците период много нидерландци прекосиха границите с Белгия и Германия, за да пазаруват за Коледа или да отпразнуват новогодишната нощ.

Страната въведе внезапно блокиране на 19 декември, като правителството нареди затварянето на всички магазини, освен основните, както и ресторанти, фризьорски салони, фитнес зали, музеи и други обществени места до 14 януари.

В Нидерландия  70% от населението е напълно ваксинирано, а само 14% се имунизирали с бустерна доза.