В Букурещ ще бъде централата на новия център за киберсигурност на ЕС

Румъния ще бъде домакин на новия център за киберсигурност на ЕС. [ Shutterstock / motioncenter ]

Букурещ беше избран от правителствата на Европейския съюз в сряда за домакин на новия център на ЕС за киберситурност. Това ще бъде първата институция на общността със седалище в Румъния.

Освен Букурещ, за домакин на новата институция кандидатстваха шест европейски града – Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон.

След като пет от градовете-кандидати бяха елиминирани в първия кръг на гласуването, Румъния получи 15 гласа във втория тур, в сравнение с 12 за Брюксел.

Европейският център за компетентност в областта на киберсигурността, индустриалните, технологични и изследователски въпроси (ECCC) ще бъде разположен в румънската столица след решение, взето късно в сряда.

През 2018 г. Европейската комисия представи регламент за създаване на центъра, който ще получи финансиране както от програмите „Цифрова Европа“, така и от „Хоризонт Европа“ като част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

Целта на центъра, който ще работи заедно с мрежа от национални центрове за компетентност, е да централизира европейската технологична и индустриална екосистема за киберсигурност и да обедини ресурсите, за да засили устойчивостта на блока срещу заплахите.

Мариан Мургулеш, държавен секретар и главен информационен директор на румънското правителство каза пред EURACTIV.ro, че решението „е освен въпрос на справедливост, така и признание за европейския курс на Румъния в тази област“.

„Румъния наистина искаше да стане домакин на центъра в Букурещ и подаде изключително солидна кандидатура“, каза Мургулет.

„Тя беше първата страна, която прояви интерес към домакинството на новия център и единствената, в която нямаше европейска агенция.“

Според Мургулеш, „макар формално да не е европейска агенция“, ECCC „ще управлява милиарди евро за изследвания на киберсигурността (главно свързани с криптиране и мрежова сигурност), като същевременно създава много специализирани работни места. Говорим за 30 позиции в началото и до 70-80 по-късно. “

Мандатът на центъра се различава от Европейската агенция за киберсигурност, ENISA, но объркването вероятно ще продължи известно време, в началото на съвместното съществуване. Агенцията има офиси в Ираклион, Крит и Атина.

Кандидатура от Букурещ

В своето досие за кандидатстване Румъния представи Букурещ като напълно готов да бъде домакин, с няколко сгради, готови за настаняване на централата

CERT-RO (Национален център за реагиране при инциденти в киберсигурността) създаде „програма за кибер VIP защита“ за бъдещия персонал на центъра.
Мургулеш очаква, че след решението на Съвета Букурещ ще се превърне в място за срещи на експертите, вземащи решения по въпросите на киберсигурността на европейско ниво,  а местният бизнес в областта на киберсигурността ще тръгне напред.