Германия няма да забрани 5G технологията на Huawei, въпреки настояването на социалдемократите

Китайският доставчик на 5G Huawei вероятно трудно ще се договори с Германия. [EPA-EFE | Filip Singer]

Една от целите на бъдещия закон за ИТ сигурност на Германия има за цел да защити 5G мрежата на страната. Що се отнася до Huawei, Министерството на външните работи се бори за право на вето. Резултатът: институцията има думата, но не може едностранно да блокира доставчика.

В крайна сметка Германия може би няма да налага забрана за 5G технологията на Huawei, тъй като управляващата коалиция и Бундестагът са далеч от консенсус по този въпрос.

Политическият контрол върху доставчиците на 5G с основава на споразумение между министерствата след двугодишен дебат. Преди това беше допустима само техническа проверка на компонентите, но най-накрая надделяха антикитайските твърди линии в германското правителство.

Нито една компания не е изрично изключена, но доставчиците на 5G за критични компоненти (на особено чувствителни места, като мрежови услуги) трябва да предоставят декларация за гаранция, че “са в състояние да спазват законовите разпоредби, както и допълнителни елементи на самите задължения. ”

Правителството обаче вече не иска да разчита единствено на тези декларации, а настоява да тества компонентите преди одобрение, както на техническо, така и на политическо ниво.

Социалдемократите искат думата

Веднага след като доставчикът на 5G регистрира своите компоненти за употреба, правителството трябва да реши в рамките на един месец дали да наложи забрана. Докато властите не одобрят доставката,  производителят няма право да доставя нищо.

Кабинетът проведе дълги и тежки преговори, за да реши кои министерства имат право да вземат крайното решение. Министерството на вътрешните работи и икономиката, както и администрацията на канцлерката, са в ръцете на ХДС/ХСС, но външното министерство, ръководено от социалдемократите, също държи да има думата.

Социалдемократите се застъпват за по-твърд китайски курс от своя консервативен коалиционен партньор. Преди изборите за Бундестаг през 2021 г. СДП се опитва да се наложи едновременно в три важни области: цифрова, сигурност и външна политика.

Министерството на Хайко Маас всъщност участва в решението, стига “въпросите на външната политика и сигурността да бъдат засегнати от евентуалното решение“. Това вероятно би било в случая с китайските критични компоненти.

Споразумението между тези министерства е “непреодолима предпоставка за решение“ за изключване.

Първо, държавните служители трябва да обсъждат в работни групи. Ако не се постигне споразумение, въпросът се отнася до ниво министри. Ако и те не могат да постигнат резултат, въпросът ще бъде отнесен до администрацията за уреждане на спорове и там канцлерът има правомощия да определя насоки и може да предприеме действия.

Политически натиск вместо вето

Външният министър от Хайко Маас от СДП има твърди позиции срещу Пекин, докато Ангела Меркел желае да запази добри търговски отношения с азиатския гигант. А според телеком операторите подобна забрана би струвала милиарди. Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland твърдят, че отказът и замяната на оборудването на Huawei ще са не само скъпи и бавни, но ще засегнат и потребителите.

Зад сложната формулировка на проблема с китайските компоненти се крие проста истина: вето ще бъде разрешено само ако всички министерства са съгласни. Ако външното министерство има особено мнение, това само временно ще забави процеса, защото канцлерът взема решение за последната и решителна стъпка.

Това обаче може да създаде известен политически натиск, защото е под въпрос дали Меркел ще позволи на производител да работи, срещу съвета на външния й министър. Ако се стигне до някакви щети, виновниците ще бъдат лесно откриваеми.

Проектът трябва да премине през кабинета през декември, последван от гласуване в Бундестага.

Съединените щати оказваха сериозен натиск над европейските си съюзници да забранят телекомуникационните технологии на Huawei под предлог, че те са заплаха за националната сигурност. Доказателства за това липсват, а експертите смятат, че битката на САЩ против Huawei e само ход от икономическата война, която Вашингтон предприе срещу Пекин.