Дебатът, който никой в Брюксел не чу

Два екрана с излъчване от дебата, от различен интернет източник, но никакъв звук или образ. [Георги Готев]

Дебатът за правовата държава в България в Eвропейския парламент ще се запомни с безпрецедентни технически фалове – и с това, че многото журналисти извън залата, които разчитаха на интернет, не идяха и не чуха почти нищо.

Първоначално звукът онлайн изчезна при изказването на зам.-председателя на Европейската комисия за ценности и прозрачност Вера Йоурова. Настъпи момент на търсене на микрофон, който работи, но и това не помогна.  След това при комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс системата „заби“, като белгиецът сякаш заекваше, повтаряйки едни и същи думи многократно. След това се появи образът на шефа на групата на ЕНП Манфред Вебер, но без звук. След това образ и звук изчезнаха напълно.

След около двадесет минути се появи евродепутатът Клеър Дейли, което означава, че са пропуснати изказванията на Хуан Фернандо Лопес Агилар, Рамона Стугариу, Даниел Фройнд, Ангел Джамбазки, както и самата Дейли, от която се чуха само няколко думи. Появи се за миг Андрей Ковачев с нова прическа, но звукът отново изчезна. Нито звук, нито образ се появиха до края, като са говорили още Илхан Кючюк, Гуендолин Делбос-Корфилд, Роберта Метзола, Елена Йончева, Франсо-Ксавие Белами, Андрей Новаков, и накрая заключителни думи са казали Дидие Рейндерс и германският министър по европейските въпроси Микаел Рот, представляващ германското председателство.

Дали техническият провал е резултат на хакерска атака  не е ясно. Чухме оплаквани и за трудности да се проведе телефонен разговор по интернет. Едно е сигурно: списъкът на ораторите даваше надмощие на критиците на българското правителство, и едва ли хакерската атака им е била удобна. Оказаз се също, че в България, страна с по-бърз интернет от белгийския, някои колеги са успяли да видят почти целия дебат.