Депутатите ще влизат в парламента със зелен сертификат

„За" предложението гласуваха 154 депутати, против нямаше, четирима се въздържаха. Снимка: Юлия Лазарова, Дневник 

Депутатите гласуваха в петък зеленият сертификат да стане задължителен за достъп до Народното събрание след един месец спорове, две отхвърлени предложения и няколко закани за бунт. „За“ предложението гласуваха 154 депутати, против нямаше, четирима се въздържаха. Сертификатът ще се изисква от 24 януари.

Предложението, което беше внесено от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, предизвика близо шестчасов дебат, изпълнен с политически нападки и спорове по юридическите формулировки. В крайна сметка бе решено в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат, а депутатите без такъв ще трябва да плащат сами бързите си тестове.

Според предложението на „Продължаваме промяната“ тестовете на администрацията, служителите на парламентарните комисии и сътрудниците на парламентарните групи, както и на журналистите ще се плащат от бюджета на парламента, а депутатите сами ще си ги плащат.

Дебатът беше открит от Елена Гунчева от „Възраждане“, която заплаши народните представители с граждански бунтове.

„Сертификатът пречи на правото на труд“, посочи тя и допълни, че министър-председателят е казал, че има починали ваксинирани, така че зеленият сертификат нищо не доказва, освен че има някакъв документ.

„Разбирам, че това ви е наредено. Разбирам и от кого ви е наредено. Как смятате да ни ограничите, ние да изпълняваме задълженията си? Разбирате ли какво правите в момента? Предизвиквате гражданска война”, каза още тя.

„Има такъв народ“ настоя за оттегляне на решението, а Момчил Иванов от парламентарната група  заяви, че формацията може да внесе предложение за промени в правилника за работа на Народното събрание, в което да пише: „Заклевам се да спазвам конституцията и законите в страната, ако имам зелен сертификат.“

„Ние продължаваме да работим така, както работеха предишните народни събрания и продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни”, коментира депутатът от партията Ива Митева.

Според нея Народното събрание иззема функциите на министъра на здравеопазването, чийто заповеди определят мерките срещу разпространението на коронавируса.

Андрей Чорбанов от ИТН пък заяви, че от сертификата няма смисъл, защото „Омикрон гази ваксинираните като глиган люцерна“.

ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ използваха случая, за да отправят взаимни политически атаки. Бившият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов Костадин Ангелов заяви, че парламентарната група на социалистите рязко е сменила позицията си за ковид правилата. Той посочи за пример статус във Фейсбук на Явор Божанков от БСП, в който пишело, че „когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса“. От БСП отговориха, че това е шега, която илюстрира често сменящите се заповеди на бившето правителство за мерките срещу вируса.

Десислава Атанасова предложи решението да не се прилага от 24 януари, а от следващия понеделник – 10 януари.

В правилата за сертификатите за преболедуване в Народното събрание така и не бе уточнено дали документът за преболедуване е валиден за шест месеца (както е по европейските правила) или за една година (както е тълкуванието на българското здравно министерство).

За сряда „Възраждане“ се готви за протест срещу ограничителните мерки.

„Кога ще има спиране на ползването на зеления сертификат зависи само от едно – колко човека са заболели, колко човека са в болница. Ако не направим усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не може да отговорим на този въпрос. Така че нека работим заедно и не правим провокации“, призова Кирил Петков. Той обясни, че е бил на протестите до белия автобус, както и на протестите срещу управлението на ГЕРБ.

„Приветствам ги, не ни е страх от протестите. Това е начин гражданите да изразят своето мнение. Според мен е безотговорно в средата на следващата ковид вълна да направим тези хора да се съберат и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика“, заяви Кирил Петков.