Еврокомисията се надява коронаваксината да бъде сертифицирана през ноември

Европейската комисия се надява първата ваксина срещу COVID-19 да получи разрешение за пускане на пазара през ноември. Това съобщи представител на ЕС вчера (3 септември). Графикът за разпространението на ваксината обаче все още е неясен.

Условието ваксината да бъде пусната на пазара е тя да се счита за “безопасна и ефикасна”, добави служителят.

Европейската комисия преговаря за предварителни покупки на ваксини срещу COVID-19 с няколко производители на лекарства от името на 27-те държави от ЕС. Преди това ЕК посочи, че правителствата на ЕС не могат да купуват ваксини чрез паралелни схеми за обществени поръчки.

Изпълнителният орган на ЕС е платил 336 милиона евро на британската фирма AstraZeneca, за да осигури поне 300 милиона дози от потенциалната си ваксина срещу COVID-19, посочи говорител в четвъртък (27 август).

Ако клиничното изпитване за фаза III на ваксината на AstraZeneca е успешно, Комисията се надява разрешението ѝ за пускане на пазара да е готово още през ноември.

Цената на потенциалната ваксина все още не е известна. Представители на ЕК посочват, че се водят преговори с няколко фармацевтични производители и затова на този етап такава информация не може да бъде разкрита.

Източник от ЕС посочи, че съгласно европейските правила отговорността за безопасността на ваксината се носи единствено от производителя, освен ако не се появят скрити странични ефекти, които да не са открити от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Пьотър Крамарц, заместник главен учен в Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), наскоро коментира пред EURACTIV, че след като ваксината е налична,  ЕС ще подготви система за мониторинг на нейната ефективност и безопасност в цяла Европа.

“Работим с Европейската агенция по лекарствата, за да подготвим система за мониторинг, когато ваксините са готови, за да следят как се използват и колко ефективни и безопасни ще бъдат в реалния живот”, каза той.

Неяснота по отношение на доставката

Съществува обаче объркване относно графика на доставка на първите ваксини.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в началото на пандемията, че ваксината може да бъде готова до есента – изявление, което беше описано като твърде амбициозно от EMA. Агенцията посочи през май, че при оптимистичен сценарий, ваксина може да бъде готова след година.

На 18 август Европейската комисия опроверга твърденията на министъра на здравеопазването на Гърция, че първата партида ваксини срещу COVID-19 се очаква през декември. От ЕК казаха, че няма подобен срок, тъй като все още няма ваксина.

На въпрос на EURACTIV, говорителят на ЕС Вивиан Лунела посочи: “Ние сме в ситуация, в която не можем да назовем точна дата на доставка. Работим, за да подготвим ваксината възможно най-бързо и максимално безопасно”.

Ксавие Де Куйпе, генерален директор на Белгийската агенция по лекарствата (FAMHP), обяви в сряда, че Белгия може да очаква първата партида ваксини срещу COVID-19 до пролетта.

“Въз основа на цялата информация, с която разполагам, смея да твърдя, че през март 2021 г. можем да имаме ваксина срещу COVID-19 в Белгия. Това е реалистичен краен срок”, каза Де Куйпe пред Het Laatste Nieuws.

Според него, производителят на ваксината няма как да достави дози едновременно за цяла Европа. За това е необходима схема за разпространение въз основа на населението на всяка държава членка.

“Първата европейска доставка несъмнено ще включва 50 милиона дози от ваксината. Белгия ще получи около 1,2 милиона”, добави Де Куйпе пред вестника.