Европейските и американските регулатори предупреждават банките да се готвят за руски кибератаки

Финансовите институции са предупредени да се подготвят за кибератака след нарастващото напрежение между Запада и Русия. Снимка: Shutterstock, Городенков

Европейската централна банка подготвя банките за възможна, спонсорирана от Русия кибератака, докато напрежението с Украйна нараства, а регионът се подготвя за финансовите последици от всеки конфликт, според източници запознати с въпроса.

Противостоянието между Русия и Украйна разтърси политическите и бизнес лидерите на Европа, които се страхуват от инвазия, която ще навреди на целия регион.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон пътува от Москва до Киев в качеството си на посредник, след като Русия събра войски близо до Украйна.

Сега Европейската централна банка, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард и която има надзор над най-големите кредитори в Европа, е нащрек за заплахата от кибератаки срещу банки, идваща от Русия.

Докато регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна отклони вниманието му към кибератаките, извършвани от Русия. Според информацията, ЕЦБ е разпитвала банките за тяхната защита.

Банките провеждаха кибер учения, за да тестват способността си да отблъснат атака, обясни източникът.

ЕЦБ, която посочи справянето с кибер уязвимостта като един от своите приоритети, отказа коментар.

Опасенията на ЕЦБ се отразяват по целия свят.

Министерството на финансовите услуги в Ню Йорк отправи сигнал до финансовите институции в края на януари, като предупреди за ответни кибератаки, в случай, че Русия нахлуе в Украйна и задейства санкции на САЩ, според регулаторното разузнаване на Thomson Reuters.

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания многократно предупреждаваха Путин да не атакува Украйна, след като Русия разположи около 100 000 военни близо до границата с бившия си съветски съсед.

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от кибератака, която остави предупреждение „да се страхуваме и да очакваме най-лошото“ на фона на струпаните руски войски близо до границите на Украйна.

Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е на хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби.

Руските служители казват, че Западът е обхванат от русофобия и няма право да чете лекции на Москва как да действа след разширяването на военния алианс на НАТО на изток след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Кремъл също така многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерските атаки в световен мащаб и заяви, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати и други страни в борбата с киберпрестъпленията.

Въпреки това регулаторите в Европа са в състояние на повишена готовност.

Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Във вторник Марк Брансън, ръководител на германския надзорен орган BaFin, каза на онлайн конференция, че кибервойната е взаимосвързана с геополитиката и сигурността.

Белият дом също обвини Русия за опустошителната кибератака NotPetya през 2017 г., когато вирус засегна части от инфраструктурата на Украйна и хиляди компютри в десетки страни.

Уязвимостта беше подчертана отново миналата година, когато една от най-големите хакерски кампании в света използва американска технологична компания като трамплин за компрометиране на правителствени агенции на САЩ и атака срещу Белия дом. Твърди се, че зад атаката стоят чуждестранните разузнавателни служби на Русия.

Атаката бе насочена срещу софтуера на SolarWinds Corp, давайки на хакерите достъп до хиляди компании, използващи продуктите му. Тя се разпростря в Европа, където централната банка на Дания заяви, че „финансовата инфраструктура“ на страната е била засегната.

Някои обаче смятат, че кризата в Украйна е преувеличена. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Вашингтон и медиите, че подклаждат паника.