Експерт: невъзможно е да се предвиди кога ще е готова ваксината срещу COVID

Натали Мол: “Разбираме и споделяме надеждата и желанието на всички за пускане на пазара на ваксина възможно най-бързо, но това не може да се направи за сметка на безопасността” [Снимка Сарантис Михалопулос]

Невъзможно е да бъдaт предвидени с точност сроковете, в които ваксината срещу COVID-19, ще стане налична. Това посочи Натали Мол, генерален директор на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

“Разбираме и споделяме надеждата и желанието на всички за пускане на пазара на ваксина възможно най-бързо, но това не може да се направи за сметка на безопасността”, каза Мол в интервю за гръцкия телевизионен канал MEGA.

Догадките за това кога може да се появи многоочакваната ваксина срещу COVID-19 се засилиха в цяла Европа. Миналата седмица представител на ЕС изрази надежда, че първата ваксина може да получи разрешение за пускане на пазара през ноември.

Но сега прогнозите на фармацевтичната индустрия се разминават с тези очаквания. “Много неща са казани от различни хора, знам, че има и слухове, че Европейската агенция по лекарствата посочва, че ваксината ще получи разрешение за употреба през август следващата година”, каза Мол.

“Мисля, че трябва да придържаме към действителните обявления, а не към слуховете, и след това да се уверим, че сме направили всички необходими тестове за безопасност и ефикасност”, добави тя.

Световната здравна организация (СЗО) посочи миналата седмица, че не очаква ваксинацията срещу коронавирус да стане масова до средата на 2021 г.

140 потенциални ваксини са в процес на разработване по целия свят, 30 от които са влезли във фаза на клинично изпитване.

Русия е първата страна в света, която регистрира коронаваксина за местна употреба.

Миналата седмица руски учени публикуваха първия доклад за ваксината, твърдейки, че ранните тестове показват признаци на имунна реакция.

На въпрос за руската ваксина, Мол отговори:

“Разбира се, нашите компании ще пуснат на пазара само ваксина, която е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но също така e и призната по света” каза Мол. Тя обясни, че това са стъпките, които европейската фармацевтична индустрия планира да следва.

Генереалният директор на EFPIA беше попитана и за възможността за компенсация в случай на странични ефекти, причинени от ваксината.

“Компенсацията е нещо, което се управлява на ниво държава членка, но не може да се изключи и друг вид система за компенсации, която може да е европейска. Точно както в момента има съвместна поръчки за ваксини”, посочи Мол.

След това Мол се позова на здравните системи на ЕС след пандемията, като посочи, че политиците трябва да извлекат уроците от кризата.

“Чрез коронавируса видяхме връзката между здравето и икономиката […] И не мисля, че оттук нататък можем да си позволим да не инвестираме достатъчно в здравните системи”.