Известен чешки юрист: Някои страни от ЕС са погълнати от авторитарен популизъм

Пржибан е убеден, че самият популизъм е „стил“, който може да се приеме дори от демократични политици. [EPA-EFE / MARTIN DIVISEK]

Посткомунистическите демокрации като Унгария и Полша са политически по-уязвими и експлоатирани, каза чешкият експерт по право и професор от университета в Кардиф Иржи Пржибан.

„В западните демокрации държавата и демократичните институции досега успяха да се справят с вълната от популистка политика. Въпреки това в Централна и Източна Европа и някои други страни изглежда, че държавите са погълнати от авторитарен популизъм“, коментира Пржибан в интервю за  EURACTIV.cz .

Той е убеден, че самият популизъм е „стил“, който може да се възприеме дори от демократични политици. „Проблемът възниква, когато популизмът служи за смяна на режима от демократичен към автократичен, както сме свидетели в Полша и Унгария“, обясни Пршибан.

На въпрос дали ЕС прилага „двойни стандарти“ спрямо Полша и Унгария, както твърдят двете страни, той подчерта, че „не е така, тъй като Съдът на ЕС ясно се произнесе в областта на съдебната независимост не само в Полша, но и в Португалия и Малта”.

По отношение на Чехия експертът по право е оптимист заради силната роля на независимия конституционен съд. Той обаче предупреди, че това може лесно да се промени, ако популистка или корумпирана политическа партия вземе власт.

„Фактът, че имаме премиер, който е обект на разследване (Андрей Бабиш), със сигурност е нещо, което не трябваше да се случва. Но това не застрашава върховенството на закона“, каза той и добави, че чешките парламентарни избори, на които Бабиш беше победен, са решили  много проблеми.