ЕС: 5G ще повиши риска от кибератаки

Знак "5G" на щанда на Samsung по време на международното изложение за потребителска електроника през 2020 г. в Конгресния център в Лас Вегас, Невада, САЩ, 7 януари 2020 г. [EPA-EFE / ETIENNE LAURENT]

Стандартите за 5G сигурност ще бъдат засилени в целия ЕС на фона на опасения, че държави извън блока се опитват да проникнат в мобилните мрежи от ново поколение на Съюза. ЕС обаче обеща да не изключва конкретни доставчици, въпреки силния натиск на САЩ срещу китайския телекомуникационния гигант Huawei.

Съобщението дойде в деня, в който на Федерално външно министерство в Германия са предоставени доказателства от администрацията на САЩ, които доказват, че Huawei работи заедно с китайските служби за сигурност, както писа германският вестник Handelsblatt.

От Huawei категорично отричат ​​обвиненията.

Като част от “5G инструментариумa” на Европейската комисия, който има единодушната подкрепа на всички страни-членки на ЕС, ЕК очерта редица необвързващи препоръки, които включват подобряване на стандартите за сигурност, но също и създаването на рисков профил на доставчиците в допълнение с възприемането на подход за диверсифицирането им.

Пакетът от инструменти е създаден след период на консултации с държавите- членки на ЕС, в който страните оценяваха рисковете и идентифицираха възможните подходи за намаляването им.

Докладът обаче подчертава “специфичната заплаха от кибератаки на страни извън ЕС”.

“Няколко държави членки са установили, че страни извън блока представляват специфична заплаха за киберсигурността и националните им интереси въз основа на предишни атаки от определени групи или на наличието на офанзивна киберпрограма на трета държава срещу тях”, пише в документа.

Прочитът на обратната връзка на държавите членки от Комисията също така установява, че в резултат на бъдещото разгръщане на 5G в блока вероятно “полето за атаки ще нарасне, както и потенциалните точки, където нападателите могат да проникнат”. Това “би могло да улесни и заплахата от злонамерено вмъкване на “задни врати” в продуктите, правейки ги трудни за засичане.”

Маргрете Вестегер, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за дигиталната политика, заяви във вторник (29 януари), че киберсигурността при бъдещото изграждане на 5G мрежата на блока е приоритет за ЕС.

Тя добави, че спонсорираните от трети държави атаки, стават “все по-усъвършенствани” и съвместното сътрудничество между държавите членки е от ключово значение на фона на увеличаващите се 5G атаки.

В същото време еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон подчерта, че подходът на блока в това отношение не е насочен към конкретно един телекомуникационен доставчик, въпреки факта, че темата за участието на Huawei в бъдещите мрежи на ЕС бе широко засегната.

От своя страна от Huawei приветстваха публикуването на инструментариума на Европейската комисия в сряда. “Този ​​непредубеден и основан на факти подход към сигурността на  5G позволява на Европа да има по-сигурна и по-бърза 5G мрежа”, заяви говорител на компанията.

Разделение в ЕС

През последните месеци някои държави-членки на ЕС заеха различни позиции по отношение на Huawei, като няколко от тях възприеха по-твърд подход, по-близък до този на Вашингтон.

През август на ниво посланици Румъния и Съединените щати подписаха меморандум за развитието на защитени 5G мрежи, включващ и критерии за избор на компании, на които да се разреши участие в 5G инфраструктурата.

През септември САЩ и Полша подписаха съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността на 5G, което вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс определи като “жизненоважен пример за останалата част на Европа”. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също беше поканен във Вашингтон в началото на годината, за да обсъди значението на 5G киберсигурността с американския президент Доналд Тръмп.

Във вторник високопоставен служител на Европейската комисия призна, че държавите членки имат свои политически реалности, с които трябва да се съобразят в контекста на сблъсъка между САЩ и Китай и ролята на Европа в него. “Всяка държава членка има своитe специфични особености, с които се бори”, заяви официалният представител на ЕК пред EURACTIV.

От друга страна, Обединеното кралство формира собствената си позиция за засилване на стандартите за сигурност на 5G, при които високорисковите доставчици ще бъдат изключвани от “основните” елементи на мрежата. Въведено е и ограничение от 35% за участието на такива компании в нечувствителни райони. Такива доставчици няма да бъдат допускани и до високорискови точки като военни бази и ядрени обекти.

Помпео с предупреждение към Великобритания

Американският държавен секретар Майк Помпео призова правителството на Обединеното кралство да преосмисли решението си от вторник, като добави, че администрацията на Тръмп ще се нуждае от уверения, че споделянето на разузнавателна информация между Великобритания и САЩ няма да бъде повлияно от решението на премиера Борис Джонсън да позволи на Huawei ограничена роля в бъдещото изграждане на 5G мрежата в страната.

“Когато американска информация преминава през дадена мрежа, трябва да сме наистина сигурни, че тази мрежа е надеждна“, добави той.

Във вторник Бретон подчерта, че въпреки че Обединеното кралство не е предоставило оценка за намаляване на риска заедно с останалите 27 държави членки, подходът на ЕС е бил формиран в дух на сътрудничество с Великобритания.