ЕС договори 225 млн. дози от потенциална ваксина срещу коронавируса

Основната сграда на биофармацевтичната компания CureVac в Тюбинген, Германия, 19 юни 2020 г. [Ronald Wittek / EPA / EFE]

Европейската комисия и германската биотехнологична компания CureVac обявиха в четвъртък (20 август), че са приключили първия кръг от преговори за доставката на поне 225 милиона дози от разработваната от дружеството ваксина срещу коронавирус.

Европейската комисия преговаря също с Johnson & Johnson и Sanofi за ваксините им, които са в процес на разработка, а миналата седмица договори с AstraZenecа сделка за покупка на поне 300 милиона дози от ваксината, която разработват в партньорство с Оксфордския университет.

“Всеки кръг разговори, които провеждаме с фармацевтичната индустрия, ни доближава до победата над вирусa. Скоро ще сключим споразумение с CureVac”, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, потвърждавайки информацията на Ройтерс, изнесена през юли.

Сега ЕС ще започне преговори за договор с CureVac, което може да бъде първата двустранна сделка за доставка на компанията, насочена към осигуряване на ваксината за всички 27 държави-членки на ЕС, ако тя се окаже безопасна и ефикасна.

CureVac е немска компания. Миналият март германската преса разкри, че американската администрация е предложила на компанията голяма сума пари в замяна на приоритетен достъп до ваксината, когато и ако такава бъде разработена.

CureVac обяви в четвъртък, че разговорите включват възможност за доставка на 180 милиона допълнителни дози от ваксината.

Акциите на компанията нараснаха с 222% след дебюта на компанията на фондовата борса Nasdaq миналия петък, първият подобен за компания, разработваща ваксина срещу COVID-19.

Миналия месец представители на ЕС коментираха за Ройтерс, че Комисията е разговаряла и с американската биотехнологична фирма Moderna и немската фирма BioNtech, която разработва ваксина с американската фармацевтична компания Pfizer.

Подходът на CureVac се основава на така наречената информационна РНК – парчета генетичен код, които подтикват човешките клетки да произвеждат терапевтични протеини. Moderna и BionTech използват подобна технология.

CureVac обяви, че може да започне мащабни тестове върху хора на ваксината си през последното тримесечие на тази година въз основа на резултатите от настоящите проби.

Европейската комисия обяви, че финансирането ще бъде осигурено чрез извънреден фонд на ЕС, около 2 милиарда евро (2,37 милиарда долара) от който могат да бъдат използвани за финансиране на предварителни сделки за покупка, предаде Ройтерс.

В разговорите си с производителите на ваксини ЕС обикновено предлага да финансира някои от разходите за развойна дейност в замяна на правото за бързо получаване на дози от ваксината. Реалните покупки ще бъдат решени на по-късен етап от всяка държава-членка на ЕС.