ЕС затяга правилата за прехвърляне на криптоактиви

Bitcoin_CREDITBTC-Keychain_Flickr [BTC Keychain/Flickr]

Компаниите, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви трябва да събират личните данни на податели и получатели, за да помогнат на властите в борбата срещу мръсните пари. Това предложиха политици от ЕС във вторник, (20 юли), в последни усилия за затягане на регулациите в сектора.

Законът, който Европейската комисия предлага ще приложи така нареченото „правило за пътуване“ към крипто транзакции, за да ги направи проследими.

Правилото, което е една от препоръките на междуправителствения надзорен орган, Специалната група за финансови действия (FATF), вече се прилага за банкови преводи.

„Днешните изменения ще осигурят пълна проследимост на прехвърлянето на криптоактиви като биткойн. Те ще позволят предотвратяване и откриване на възможното им използване за изприране на пари или финансиране на тероризъм“, се посочва в изявление на Комисията.

Фирма, която обработва криптоактиви на клиент трябва да включи неговото име, адрес, дата на раждане и номер на сметка. Трябва да бъде включено и името на лицето, което ще получи криптоактивите.

Доставчикът на услуги на получателя също трябва да провери дали липсва необходима информация.

Предоставянето на анонимни портфейли за криптоактиви също ще бъде забранено. Съгласно правилата на ЕС за изпиране на пари анонимните банкови сметки вече са забранени.

„Тези предложения са предназначени да осигурят точния баланс между справяне с тези заплахи и спазване на международните стандарти. Същевременно без да създават прекомерна регулаторна тежест за индустрията“, заяви Европейската комисия.

„Напротив, тези предложения ще помогнат на европейската индустрия за криптоактиви да се развива, защото ще се възползва от актуализирана и хармонизирана правна рамка в целия ЕС.“

Съвета на ЕС и Европейският парламент имат последната дума по предложенията, което означава, че може да отнеме две години, докато те се превърнат в закон.