ЕС има проекти за космически комуникации и дронове

В понеделник (22 февруари) Европейската комисия обяви три водещи проекта - в областта на безпилотните технологии, космическите комуникации и управлението на космическия трафик - целящи да дадат на блока конкурентно предимство в нови области. [Shutterstock]

В понеделник (22 февруари) Европейската комисия обяви три водещи проекта в областта на безпилотните технологии, космическите комуникации и управлението на космическия трафик. Те целят да дадат на блока конкурентно предимство в комерсиалното усвояване на високите технологии.

Целта на “Плана за действие за взаимодействие между гражданската, отбранителната и космическата индустрия” е да се използват научните изследвания и иновациите в трите сектора за развитието на бъдещи проекти.

Европейската комисия обяви, че проектът за безпилотни летателни апарати (дронове) ще засили конкурентоспособността на европейската индустрия в тази ключова за отбраната област. Космическата комуникация от своя страна ще осигури устойчива и високоскоростна свързаност в Европа, базирана на квантово криптиране.

В плана се казва още, че управлението на космическия трафик е необходимо, за да се избегнат сблъсъци на спътници и космически отломки, като същевременно се гарантира автономния достъп на ЕС до космоса.

“Идеята е иновациите да имат многократни приложения, както и да се използва огромният потенциал на европейските изследователи и стартъпите”, посочи в изявление европейският дигитален комисар Маргрете Вестегер.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретoн заяви, че проектите ще помогнат на блока да се изправи на крака, вместо да разчита на други страни.

“Това ще намали зависимостите на ЕС от критични технологии и ще засили индустриалното лидерство, от което се нуждаем, за да се възстановим от кризата”, коментира той.