ЕС намеква за риск за сигурността, ако Huawei изгражда 5G мрежите

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг [ЕС]

Европейският съюз показа, че разглежда китайската технологична компания Huawei и нейните технологии за 5G мрежи като риск за сигурността. Това става ясно от доклад, публикуван в сряда. В оценката на ЕС на киберсигурността се подчертава, че “за най-сериозни се приемат заплахите, отправени от държави или от подкрепяни от държавата субекти“.

Въпреки че в доклада не се цитира нито Huawei, нито Китай, документът не оставя никакво съмнение, че се имат предвид именно те.

„В контекста на увеличено излагане на атаки, улеснявани от доставчиците, профилът на отделните доставчици ще стане особено важен. В това число е и рискът доставчикът да бъде обект на намеса от страна извън ЕС“, се казва в общо изявление на Европейската комисия и Финландия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Комисарят по сигурността Джулиан Кинг каза пред репортери, че след оценката на риска, базирана на доказателства, предстои и друго проучване – на стратегии за намаляване на риска. Новото проучване вероятно ще назовава имена.

“Бих искал в момента да не прибързваме“, допълни той. “Не мисля, че можете да ни обвинявате, че бягаме от проблемите. Те са посочени доста ясно в доклада“, каза Кинг.

Huawei е един от водещите световни доставчици на мрежови технологии. Заедно с европейските телекомуникационни компании Nokia и Ericsson, той е един от малкото, които могат да изграждат 5G мрежи.

От китайската компания казаха, че са готови да работят с европейските си партньори по сигурността на 5G мрежата. “Това е важна стъпка към разработване на общ подход към киберсигурността и към осигуряване на безопасни мрежи в ерата на 5G“, обяви говорителят на Huawei.

“Радваме се, че ЕС излезе с доклад, основан на доказателства и старателен анализ на рисковете, а не насочен към конкретни страни или доставчици“, смятат още от китайската компания.

Редица държави, сред които и САЩ, виждат компанията като потенциална заплаха за киберсигурността. Техният страх е, че ще бъде улеснен кибершпионажът на китайското правителство, а технологичната компания е подозирана в тесни връзки с официалните власти в Пекин.

Huawei отхвърля тези обвинения. “Ние сме 100% частна компания, изцяло собственост на нейните служители, а киберсигурността е наш основен приоритет“, се казва в изявлението от сряда.

С мрежите от пето поколение (5G) ще работят милиарди устройства, сензори и камери в “умни“ градове, домове и офиси. Това прави сигурността на 5G още по-належаща, отколкото в сегашните мрежи.

“Защитата на 5G изисква мрежите да бъдат изградени, като се използват най-модерните способи за защита и като се избират надеждни и прозрачни доставчици“, казаха от Nokia. От там твърдят, че са единственият глобален доставчик, способен да осигури защитени 5G мрежи.

Страните от ЕС нямат еднакво отношение към Huawei. Великобритания, която е близък съюзник на САЩ, показва склонност да изключва компанията от търговете за изграждането на ключовите части на мобилните си мрежи. Германия, от друга страта, е за равнопоставеност на доставчиците на 5G, които трябва да докажат, че може да им се има доверие.

Докладът на ЕС предупреждава, че може да се стигне до свръхзависимост, ако доставчикът на телекомуникационното оборудване е само един. До края на годината ЕС трябва да приеме мерки за справяне с рисковете в областта на киберсигурността на национално и европейско ниво.