ЕС поддържа правилата за защита на личните данни

Ан Бюхер, генерален директор на Генерална дирекция "Здраве и безопасност на храните" на EK, комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес и комисарят по въпросите на индустрията Тиери Бретон (отляво надясно) [ЕК]

Европа не може да спечели борбата срещу коронавируса без дигиталните технологии, заяви Европейската комисия във видеосреща с министрите на здравеопазването на ЕС в понеделник (27 април). Това обаче не трябва да е за сметка на правилата на ЕС за защита на данните, които трябва да останат “глобален златен стандарт”.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес покани министри, представители на здравни агенции на ЕС и колегите си Тиери Бретон и Дидие Рейндерс да обсъдят потенциала на електронното здравеопазване за ограничаване на разпространението на вируса. Сред обсъдените тема бяха мобилните приложения за проследяване на контакти, дистанционните консултации и телемедицината.

Тези инструменти бяха широко признати за решаващи за защитата на гражданите на ЕС на фона на облекчаването на мерките и безопасното и устойчиво възобновяване на икономиката, съобщи източник на EURACTIV.com.

Според Кириакидес, потенциалът на цифровите данни в здравеопазването никога не е бил по-важен, отколкото е днес. Обобщените и анонимни данни за движението на населението могат да помогнат за прогнозиране на разпространението на COVID-19, за оценка на ефективността на политиките за общественото здраве и за доставката на критични услуги.

Въпреки това комисарят подчерта, че тези дигитални устройства трябва да спазват основните права на ЕС и правилата за защита на данните. “Тези правила са глобален златен стандарт и освен това са достатъчно гъвкави, за да ни позволят да използваме дигиталните технологии в отговор на пандемията като същевременно защитаваме основните права и свободи”, посочи тя.

На 8 април Комисията прие препоръка за подкрепа на стратегиите за разхлабване на мерките, използвайки мобилни данни и приложения. Седмица по-късно беше приет и общ набор от инструменти на ЕС за мобилни приложения за подпомагане на проследяването на контакти.

Кириакидес призова министрите да последват този пример, тъй като той поставя основите на общоевропейския подход, който ще бъде редовно актуализиран с нови констатации и разработки.

За Комисията мобилните приложения могат да играят решаваща роля за прекъсване на веригите на заразяване, като позволяват по-лесно, бързо и ефективно проследяване на контактите от традиционните системи на базата на интервюта със заразени пациенти.

Мобилните приложения могат да предупреждават гражданите за рисковете от инфекция и да ги информират, ако са били в контакт с лице, заразено със COVID-19.

Въпреки това представители на агенцията на ЕС за инфекциозни заболявания (ECDC) подчертаха, че дигиталните приложения винаги са помощен инструмент и не могат да заменят същността на медицинската работа, която се състои от нормални изследвания и тестове.

Според източници на EURACTIV, eврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс е говорил за изграждането на обществено доверие в дигиталните инструменти.

Комисарят по въпросите на индустрията Тиери Бретон е информирал министрите за текущите разговори с бизнеса във връзка с координирането на развитието и използването на дигиталните инструменти. Той е призовал държавите членки да работят заедно върху дигиталните и традиционните методи за проследяване.

Много страни членки заявиха, че или разработват, или мислят да въведат дигитални инструменти в борбата си срещу пандемията. Сред тях са България, Хърватия, Франция, Германия, Испания, Швеция, Португалия, Финландия, Унгария, Италия, Естония и Австрия, но също така и страни извън ЕС, като Швейцария и Норвегия, които също бяха поканени на срещата.

Някои министри подчертаха важността на оперативната съвместимост на приложенията, особено когато гражданите пътуват в чужбина.

Хърватия, Полша, Финландия и Испания са заявили, че използват мобилно приложение за самооценка, което помага на гражданите да оценят здравословното си състояние и ги съветва какво да предприемат при проблем.

Австрия използва приложение за проследяване, разработено от Червения кръст, което позволява на гражданите да проследяват с кого са били в контакт . Приложението изпраща известие на потребителя, ако някой от контактите им се е заразил с вируса.