ЕС предлага подкрепа на германската компания за ваксини, която Тръмп си хареса

Външен изглед на сградата, където се помещава биофармацевтичната компания CureVac в Тюбинген, Германия, 16 март 2020 г. [Ronald Wittek / EPA / EFE]

В понеделник (16 март) Европейската комисия заяви, че предлага до 80 милиона евро финансова подкрепа на немската компания CureVac за развитие и производство в Европа на ваксина срещу COVID-19.

Предложението за финансиране идва ден след като германски правителствени източници заявиха, че администрацията на Тръмп търси начин да придобие потенциалната ваксина, разработена от немската фирма, която не е регистрирана на фондовата борсата, предизвиквайки бурна реакция в Берлин.

Скандалът се разрази в неделя, когато германският вестник Die Welt am Sonntag публикува статия, според която на среща на 2 март Тръмп е предложил голяма сума пари на компанията в замяна на получаването на ваксината, когато и ако бъде разработена.

Заглавието в германския вестник гласи: “Доналд Тръмп иска да придобие немска компания за ваксини”.

Позовавайки се на правителствени източници, вестникът съобщава, че “в Берлин се говори за сума от милиард долара”.

В неделя служители на германското министерство на здравеопазването потвърдиха истинността на статията пред “Ройтерс”, но посочиха, че Германия работи, за да гарантира, че ваксините ще бъдат достъпни за всички.

В доклада се казва също, че Тръмп иска CureVac да премести изследователския си център от южногерманския град Тюбинген, където се намира компанията, в Съединените щати. Компанията има офис в Бостън, но основната ѝ изследователска дейност не се провежда там.

“Горда съм, че в ЕС имаме водещи компании като CureVac”, заяви в изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник. “Нейният дом е тук. Но ваксините ѝ ще помогнат на всички в Европа и по света”.

Подкрепата е под формата на гаранция от ЕС за заем от Европейската инвестиционна банка и в момента се оценява.

Междувременно CureVac публикува в Туитър в понеделник, че не е получавала оферта от Тръмп за правата върху ваксината срещу новия коронавирус, върху която работи.

На 3 март CureVac пусна прессъобщение, в което посочи, че изпълнителният директор на компанията Даниел Меникела е поканен в Белия дом, за да обсъди развитието на ваксините с Тръмп, членовете на Специалната група за противодействие на коронавируса на Белия дом и други компании, работещи по разработването на ваксини.

Преди пет дни Меникела напусна внезапно компанията. Прессъобщението на CureVac не посочи причината за освобождаването на поста на изпълнителния директор.