ЕС стартира програма за ново поколение ваксини срещу Covid-19

Урсула фон дер Лайен говори пред пресата в Европейския парламент на 10 февруари 2021 г. [Europe by Satellite]

ЕС ще стартира програма за изследване на варианти на COVID-19 и производство на ваксини от второ поколение срещу бъдещи щамове, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Програмата “HERA incubator”, която стартира в сряда (17 февруари), ще обедини работата на фармацевтичната индустрия, лабораториите, здравните власти и изследователите, посочи фон дер Лайен пред френския всекидневник Ехос във вторник.

“Вирусът е еволюирал и ще продължи да еволюира”, посочи говорител на ЕС. Блокът понесе критики заради бавното разпространение на ваксините.

“Важно е да се подготвим за мутациите”.

Държавите членки също ще бъдат помолени да допринесат с допълнителни средства, за да може ЕС да адаптира и модифицира вече подписани договори с доставчици на ваксини и да осигури дози срещу бъдещи мутации, съобщи Блумбърг.

След закъснения при доставките на трите разрешени ваксини от AstraZeneca, Pfizer / BioNTech и Moderna, държавите членки оказват натиск над европейския регулатор на лекарствата да ускори по-бързото им одобрение.

Американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson е последният, който кандидатства за одобрение от ЕС за коронавирусната си ваксина. Решението е възможно до средата на март, посочи във вторник представител на европейския регулаторен орган по лекарствата.

Дигитална трансформация в здравеопазването

Междувременно броят на стартъпите в областта на здравните услуги в ЕС се е увеличил с над 20% по време на пандемията.

COVID-19 ускори дигиталната трансформация в здравеопазването, насърчавайки многобройни иновативни стартиращи компании да посрещнат новите предизвикателства. Това посочи анализаторът Бенедикт Бломайер, подчертавайки огромния потенциал на дигиталните приложения в здравеопазването.

“Над 20% от стартиращите фирми в здравеопазването действително се появиха през първите няколко месеца от пандемията. Това не е възможно в нито един друг икономически сектор”, посочи Бломайер, директор по европейските въпроси в Allied for Startups, глобална мрежа на стартъп асоциации.

Бломайер коментира, че европейският здравен пазар ще нарасне още повече.

“Виждаме статистика, която сочи, че пазарът на телездраве и дигитална терапия ще се увеличи четирикратно или петкратно през следващите пет години”. Бломайер добави, че след като оставим пандемията зад гърба си ще станем свидетели на огромен тласък в областта на дигиталното здравеопазване.