ЕС ще инвестира повече в космическата си индустрия

“Космосът е една от силните страни на Европа и ние ще направим всичко възможно, за да ускорим развитието в тази сфера”, посочи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. [ESA_events / Flickr]

Европейският съюз ще вложи повече средства за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да не изостава от САЩ и Китай, посочи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в неделя (28 юни).

През последните десетилетия Европа се стреми да изгради независима космическа индустрия от тази на САЩ и Русия. Примери за успех в тази насока са ракетите “Ариана” и съперника на GPS – европейската сателитна навигация “Галилео”.

Появата на американския конкурент SpaceX и ракетите му за многократна употреба, както и бързият напредък на Китай, включително първото кацане на далечната страна на Луната миналата година, дава нов тласък на амбициите на Европа.

“Космосът е една от силните страни на Европа и ние ще направим всичко възможно, за да ускорим процеса”, посочи в интервю за “Ройтерс” еврокомисарят Бретон, чието портфолио включва и европейската космическа политика.

Бретон, бившият изпълнителен директор на технологичната компания “Атос”, посочи, че за първи път бюджетът на ЕС ще бъде използван за развитието на нови технологии за изстрелване на ракети, включително и такива за многократна употреба.

За първи път ЕС ще подпише споразумение с “Арианаспейс” за 1 милиард евро гарантирани поръчки в замяна на повече иновации.

SpaceX предефинира стандартите в индустрията. “Ариана 6” е необходима стъпка, но не и крайна цел: трябва да започнем да мислим за “Ариана 7”, посочи Бретон.

Бретон, който се надява Европейската комисия да осигури 16 милиарда евро в следващия си бюджет, посочи, че ще предложи създаването на Европейски космически фонд в размер на 1 милиард евро за стимулиране на стартъп компаниите.

Еврокомисарят посочи, че планира въвеждането на ново поколение сателити на навигационната система “Галилео” в края на 2024 г. вместо 2027 г. Най-модерните в света сателити ще могат да взаимодействат помежду си и ще предоставят по-точен сигнал.

Европейската комисия иска да пусне нова сателитна система, която да предостави високоскоростен достъп до Интернет на всички европейски граждани, както и система за управление на космическия трафик, за да се избегнат сблъсъци на фона на бързото увеличаване на броя на сателитите.