Западът предупреждава за руски кибератаки срещу критичната инфраструктура

"Киберсигурността не съществува във вакуум. Тя трябва да бъде интегрирана в по-широки политики, свързани с инвестициите, изграждането на индустриална и обществена устойчивост и с начина, по който регулираме цифровото пространство и пространството на данни." [Shutterstock / NicoElNino] [Shutterstock / NicoElNino]

Западните правителства съвместно предупредиха в сряда, 20 април, за потенциална заплаха от засилена злонамерена кибер дейност от страна на Русия срещу критична инфраструктура в отговор на санкциите, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

Агенциите за киберсигурност на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, които заедно формират алианса за обмен на разузнавателна информация Five Eyes, заявиха, че войната може да изложи организациите навсякъде на риск от киберпрестъпления.

„Тази дейност може да възникне в отговор на безпрецедентните икономически разходи, наложени на Русия, както и на материалната подкрепа, предоставена от Съединените щати и американските съюзници и партньори“, заяви американската Агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) в изявление на своя уебсайт.

През март CISA заяви, че е налице информация, според която Русия проучва варианти за потенциални кибератаки.

Миналата седмица от Агенцията посочиха, че хакери са показали, че могат да поемат контрола върху редица устройства, които помагат за управлението на електроцентрали и производствени предприятия, въпреки че в това предупреждение не се споменава името на Русия, която редовно отрича да извършва кибератаки.

В изявлението от сряда се предупреждава и за възможността киберпрестъпни групи, които са обещали да подкрепят руското правителство да извършва кибер изнудване срещу западни цели.

„Тези киберпрестъпни групи, подкрепящи Русия, са заплашвали с кибероперации в отговор на предполагаеми кибератаки срещу руското правителство или руския народ“, се казва в изявлението.