Заради кибератаки ЕС санкционира ГРУ и компании от Северна Корея и Китай

[Shutterstock]

Европейският съюз наложи в четвъртък (30 юли) забрана за пътуване, както и финансови санкции на спецотдел на руското военна разузнаване ГРУ и на фирми от Северна Корея и Китай заради предполагаемото им участие в мащабни кибератаки в цял свят. Санкциите включват забрани за пътуване и замразяване на активи. Хората в черния списък не могат да получават средства от физически лица, компании и други лица в ЕС.

Първите санкции на ЕС, свързани с киберпрестъпността, са срещу отдела за специални технологии на руската военна разузнавателна служба, известна като Главна дирекция на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация, твърди съобщението на Брюксел.

Блокът обвинява руската служба, че е извършила две кибератаки през юни 2017 г., които  са засегнали няколко компании в Европа и това е довело до големи финансови загуби. Службата е обвинена и в две кибератаки срещу енергийната мрежа на Украйна през 2015 и 2016 г.

Четирима души, работещи за руската военна разузнавателна служба, бяха санкционирани за предполагаемо участие в опит за кибератака срещу Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) в Нидерландия през април 2018 г.

Севернокорейската компания Chosun Expo също беше санкционирана по подозрение, че е подкрепила групата Lazarus, която се смята за отговорна за серия от големи атаки по целия свят. Сред тях е и кражба на 81 милиона долара от сметката на Федералния резерв на Ню Йорк в централната банка на Бангладеш през 2016 г. – най-голямата киберизмама в света.

Твърди се, че компанията е свързана и с атака срещу холивудското филмово студио Sony Pictures, целяща да предотврати излизането на сатиричен филм за севернокорейския лидер Ким Чен Ун през 2014 г.

Миналата година Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу групата Lazarus и други две севернокорейски хакерски групировки заради предполагаемото им участие в атаките срещу Sony Pictures и централната банка на Бангладеш. Представители на министерството посочиха, че зад хакерските групировки стои разузнавателната служба на Северна Корея.

Северна Корея отрече да има участие в кибератаките.

Санкциите на ЕС засегнаха и китайската фирма Haitai Technology Development, която е обвинена, че е подкрепяла кибератаки – известни като операция Cloud Hopper – насочени към кражба на чувствителни търговски данни от многонационални компании по целия свят. Двама китайски граждани, за които се твърди, че са замесени в атаките, също са били санкционирани.