Зукърбърг апелира за европейско лидерство в регулирането на дигиталните платформи

Основателят и изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг. [EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ]

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг призова Европейския съюз да поеме водеща роля в създаването на правна рамка за регулиране на онлайн платформите, за да се противопостави на други модели на дигитално управление, като например този на Китай.

Коментарите на Зукърбърг идват преди представянето на Закона за дигиталните услуги на Европейската комисия по-късно тази година. Той има за цел да регулира дигиталната екосистемата в редица области, включително политическата реклама и обидното съдържание онлайн.

В разговор с еврокомисаря на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон – част от видеоконференция, организирана от Центъра за регулации в Европа (CERRE) в понеделник (18 май) – Зукърбърг заяви, че макар регулирането на дигиталната сфера да е неизбежно, засега управленска рамка липсва.

“Мисля, че има модел, който се налага от държави като Китай, които имат много по-различни ценности от тези на западните страни, които са по-демократични”, каза Зукърбърг. Той добави, че смята, че китайският модел на управление в дигиталната сфера може да бъде привлекателен за много страни.

“Смятам, че това е наистина опасно и се притеснявам от този вид модел, който ще се разпространи и в други страни”, посочи той. “Най-добрият антидот за това е наличието на ясна регулаторна рамка, която идва от западните демократични страни”.

“Когато Европа налага политики, те често стават стандарт по целия свят”, добави Зукърбърг, като даде за пример общия регламент на ЕС за защита на данните.

Регулация за контрол на достъпа до пазара

Относно спецификата на бъдещата регулаторна рамка, свързана с платформите, Бретон посочи мерки, предвидени като част от Закона за дигиталните услуги. Той фокусира върху влиянието на дигиталните платформи – способността на онлайн гигантите да доминират по-малките играчи на пазара, които са в неизгодно положение.

“Платформите могат да играят изключително важна, дори системна роля, контролирайки достъпа до пазара”, посочи Бретон и добави, че в такава ситуация зависимостта на европейските малки и средни предприятия от платформите е значителна.

Европейската комисия вече е започнала работа в тази област. Според документи, видяни от EURACTIV, ЕК ще финансира изследване за контрола на дигиталните платформи и доминацията им на пазара, в опит да събере доказателства, които биха могли да бъдат включени в предстоящия Закон за дигиталните услуги.

В поканата за търг за провеждане на изследването, чиято горна граница е 600 000 евро, се посочва, че то трябва да включва “надеждни данни по отношение на въпроси, свързани със значителни мрежови ефекти [и] контрол на достъпа до пазара”.

В понеделник Бретон подчерта две области, които биха били част от регламента на ЕС за регулация на контрола на достъп до пазара: справедлив достъп до данни за по-малки бизнеси и собственост върху данните.

Бретон възприема по-строг подход по отношение на защитата на личните данни в съответствие със законодателството на ЕС в областта. Той отбеляза, че използването на повече промишлени данни от страна на ЕС е приоритет за Комисията, а справедливият достъп до тях е област, върху която предстоящият регламент трябва да се съсредоточи.

“Трябва да работим усилено, за да сме сигурни, че следващият огромен набор от индустриални данни ще бъде европейски, защото тук имаме всичко, включително и пазар”. Това заяви Бретон по отношение на европейската стратегия за данни на ЕК, публикувана през февруари.

По този повод председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще се стреми да използва неизползвания потенциал на огромни запаси от промишлени данни, давайки на публични и частни участници лесен достъп до огромно количество информация.

Собственост върху данните

Различията в мненията между Зукърбърг и Бретон бяха най-очевидни по отношение на собствеността върху данните. Въпреки че Бретон възприема недвусмислена позиция относно собствеността върху данните, твърдейки, че все повече граждани на ЕС ще искат право на собственост върху собствените си данни, Зукърбърг посочи, че това не е толкова просто.

“Въпросът е как определяте кои са вашите данни и особено в контекста на социалните услуги, кои са данните на някой друг?” посочи Зукърбърг. Той спомена скандала с “Кеймбридж Аналитика” като една от причините, поради която трябва да бъдат по-ясно дефинирани правилатa относно собствеността и преносимостта на данните.

В понеделник Бретон отговаря на въпроси на членовете на Комисията за вътрешен пазар на Европейския парламент и отбеляза редица общи цели в дигиталната екосистема след коронавируса. Сред тях са засилена икономика на данните и законодателство, свързано с обмена на данни.

Относно европейския дигитален сектор на фона на поляризирания геополитически пейзаж, Бретон заяви пред евродепутатите, че макар континентът да не е затворен “не искаме да бъдем наивни”.

“Можем да видим променящите се баланси на силите в света и не искаме Европа да се превръща в бойно поле за Китай и САЩ”.