Евродепутатите призовават ЕС да приеме метод за оценка на риска от 5G

Иво Христов отново попита как така Европейския съюз е приел план за действие за 5G преди да е изискал оценка на риска.

Мрежите от пето поколение имат нови технологични параметри, които изискват глобални прецизни изследвания. В никакъв случай не бива да се подценява риска за здравето на хората и околната среда. Това коментираха в понеделник участниците в дебата за 5G мрежите, който обсъди научните доклади за въздействие на новата технология върху здравето на хората и околната среда“.

Българският евродепутат Иво Христов бе един от организаторите на събитието. Изследванията бяха възложени на едни от най-авторитетните научни центрове – тези в Болоня, Италия,  и Гент, Белгия, чрез Панела за бъдещето на науката и технологиите към Европейския парламент (STOA).

Предстоящото разпространение на 5G технологиите в ЕС се очаква да донесе нови възможности за гражданите и бизнеса, като даде възможност за по-бързо сърфиране в интернет, стрийминг и изтегляне на данни, както и осигуряване на по-добра глобална свързаност. Въпреки това, 5G, заедно с 3G и 4G, с които ще работи паралелно в продължение на няколко години,  е възможно да представляват заплаха за човешкото здраве, констатираха участниците в дискусията

Проблемът е, че еволюцията на технологиите изпреварва темпа на научните изследвания. Затова трябва към тях трябва да се подходи с повишено внимание, за да се ограничи вредното въздействие от технологиите на бъдещето.

Евродепутатът и председател на STOA, Ева Кайли, подчерта, че хората от различни части на света са в правото си да се притесняват от въздействието на увеличените радиочестоти.

“Ако искаме да ускорим инсталирането на антени за 5G, трябва да определим лимити на честотите“, подчерта тя и допълни, че в ЕС мрежата от пето поколение е в началото на своето изграждане. Така че е много трудно да се определи реалното въздействие върху хората и природата.

Кайли заяви, че изследванията доказват връзка между излагането на по-високи честоти и онкологичните заболявания, сред които и левкемия. При децата пък се наблюдават когнитивни и поведенчески промени.

Евродепутатът от “Зелените” Мишел Риваси коментира, че всички трябва да признаем, че няма достатъчно проучвания по темата. Още повече, че мрежите от първо до пето поколение представляват обща експозиция и е много трудно да се откроят вредите само от 5G. Новата мрежа не е разгърната напълно.

“След като поръча това изследване, Европейският парламент преодоля бездействието на Европейската комисия, която изразходва общите средства, но не прави проучвания“, коментира Риваси.

Българският евродепутат Иво Христов каза, че мащабът на икономическите интереси пречи на обективните изследвания. Също така често се пропуска, че човешкото здраве е над печалбите.

“Корпорациите финансират проучвания, но те са със съмнителен резултат и това подвежда хората”, каза Христов.

Според него въпросът дали имаме нужда от тази технология изглежда подминат от събитията. Той обясни, че ЕС трябва да сведе до минимум потенциалните рискове за хората и биоразнообразието. Евродепутатът смята, че усилията трябва да са в посока отправяне на препоръки към регулаторите за конкретни законодателни мерки, които да гарантират максимална защита за европейските граждани.

Доказана е връзката между високите честоти и онкологичните заболявания

Фиорела Белподжи от  Института Рамацини в Болоня обясни, че 5G мрежите работят на различни честоти до 26-27 гига херца, като някои от тях вече са използвани за мобилните телефони. В бъдеще ще се наложи използване на много по-високи радиочестоти. Изследвания обаче са правени само за въздействието до 1 гига херц.

“Важно е да знаем, че 5G не е нова технология, а еволюция на вече съществуващите мрежи. За да установим каква е общата картина на въздействие трябва да се направи проучване на термичните ефекти върху тъканите на хората и животните“, обясни тя.

Белподжи каза, че е изследването е установило връзка между появата на тумори в мозъка, както и поражения върху нервната система при продължително използване на мобилен телефон, който работи с по-високи честоти. Проучването е направено при използване на радочестоти до 6000 мега херца, а 5G ще работи с такива над 1 гига херц.

Освен, че по-високите честоти са канцерогенни, те влияят върху репродуктивността. Доказана е връзка, че  прекомерното използване мобилни телефони по време на бременността оказва въздействие върху развитието на плода.

Съветът на учените е експозицията на електромагнитните полета да бъде ограничена. За целта трябва да се изисква от производителите да предлагат по-безвредни телефони, а учените да стигнат до обща позиция, която е допустимата горна граница на радиочестотите.

Арно Тиленс от Университета в Гент, Белгия, обяви, че мрежите от ново поколение със сигурност оказват влияние върху дивата природа. Тъй като е доказано, че излъчването е най-силно в района около антените, той препоръчва да се поставят защитни прегради. Така хората и животните няма да имат пряк достъп до тях. Освен това високите честоти са особено вредни за пчелите и затова не бива да има кошери наблизо.

В заключение Иво Христов отново попита как така Европейския съюз е приел план за действие за 5G преди да е изискал оценка на риска.

Според него пандемията успешно е използвана за ускорено разгръщане на мрежата от пето поколение – тя вече функционира в много европейски градове.

Христов подчерта, че спешно трябва да се подготви методология за оценка на риска, както и да бъдат определени лимитите на радиочестотите, така че да не увреждат здравето на хората.

“Заключенията на изследването предлагат именно следването на подобен подход. Сред тях можем да откроим изграждането на методология за оценка на риска от излагане на радиочестотни лъчения, управление на риска чрез дефиниране на безплатни лимити на излагане, преодоляване на информационната пропаст чрез организирането на всеобхватна информационна кампания, ревизирането на правилата за безопасна употреба на мобилните телефони и на лимитите на излагане на клетъчната мрежа, както и въвеждането на нови технологии за мобилните телефони, които да позволят намаляването на енергийните емисии“, каза в  заключение евродепутатът.