Историята на най-доброто румънско дигитално село

"Ciugud To Be True“ - лозунгът на общината важи и за електрическите автомобили, тъй като районът може да се похвали с една станция за зареждане на 1000 жители. В общината има интелигентни осветителни системи и започна преместването на електрическите кабели под земята. [Ciugud]

Докато Румъния се бори да намери на начин да съживи своите села, които са изправени пред бедност и обезлюдяване, община Чугуд показва, че може да се сложи край на упадъка на селските райони по интелигентен начин.

Въпреки че страната разполага с еврофондове, централното правителство до голяма степен не успяваше да разработи национална стратегия за селските райони, а селата  бяха оставени да разчитат на туризъм или земеделие. Те обаче могат да предприемат стъпки към превръщането си в „интелигентни села”.

ЕС активно популяризира концепцията за „интелигентно село“, за да помогне на Румъния и други страни членки да се борят с упадъка на селските райони.

Според Румънската асоциация за интелигентни градове, интелигентните села са общности в селските райони, които използват иновативни решения за подобряване на живота на жителите, като рационализират публичната администрация и развиват икономиката въз основа на местните възможности и най-новите технологии.

Най -доброто „интелигентно село“ в Румъния

В Румъния най-доброто „умно село“ несъмнено е общината Чугуд в окръг Алба, централна Румъния, която дори кметовете на други области посещават за вдъхновение. Чугуд се превърна и в добър пример за селата в област Пригниц в Германия след посещение на служители от област Бранденбург в края на август.

Кметът на Чугуд, Георге Дамян, напусна политическата си партия, за да се съсредоточи върху общината и вече 21 години работи за целта. Досега той е инвестирал повече от 32 милиона евро в инфраструктурата, туризма, зелената енергия и културните проекти на общината.

Всичко започна преди присъединяването на Румъния към ЕС: „Използвахме финансиране по предприсъединителните програми „Фар“ и „Сапард“ и усетихме вкуса на еврофондовете“, каза Дамян.

„Без еврофондовете, щяха да са ни нужни общинските приходи за следващите 100 години, за да можем да постигнем това, което сме направили досега“, подчерта той.

С помощта на средства от ЕС, Чугуд сега се нарежда сред първите пет най-богати общини в окръг Алба по отношение на бюджетните приходи.

Членството в ЕС позволи на местните власти да не зависят единствено от волята на политиците да получат финансиране за развитие, каза кметът.

Жителите вярват повече на местната администрация, отколкото на църквата

През 2000 г. общината наброяваше около 2600 жители. Сега там живеят 3600 души, така че като цяло на глава от населението са инвестирани около 10 000 евро от Брюксел.

Кметът се хвали, че в Чугуд няма жилища без комунални услуги (вода, канализация, природен газ, оптични влакна) и няма неасфалтирани улици. Дори 26-те километра земеделски пътища са асфалтирани.

„Ciugud To Be True“-лозунгът на общината – важи и за електрическите автомобили, тъй като районът може да се похвали с по една станция за зареждане на 1000 жители. Монтирани са и интелигентни осветителни системи, а електрическите си кабели се преместват под земята.

Жителите са щастливи и се доверяват повече на местната администрация, отколкото на църквата, което като се има предвид авторитетът на православната Румъния, не е лесен подвиг.

„В края на краищата това е ролята на местната администрация: да прави хората щастливи чрез всичко, което прави. Фактът, че хората искат да купят къща или парцел тук, да инвестират в нашата област, да установят седалището на компанията си тук, е най-вълнуващо за нас“, продължи кметът.

Успехите обаче не спират дотук, защото кметът също се стреми да помогне за развитието на околните населени места, с които вече е развил партньорства.

„Не е достатъчно да се справим добре, ние сме наясно, че трябва да живеем в пространство, в което трябва да премахнем различията“, каза той.

Развитие на образованието

Образователната система в селските райони в Румъния често се пренебрегва, тъй като изоставените сгради рядко имат отопление или достъп до вода и канализация. Тъй като учениците трябва да пътуват на дълги разстояния до училище, семействата понякога предпочитат да държат децата си у дома, за да помагат в домакинството.

В Чугуд това се промени. Преди децата ходеха на училище в съседна Алба Юлия, главния град в окръг Алба. Сега обаче там е отворило врати първото сред селските общини „интелигентно училище“. То вече е запълнено и не може да приема повече деца, затова общината мисли да инвестира в ново.

В училище децата се учат да използват цифрови решения, които ще са им полезни, когато станат възрастни, каза Дан Лунгу, координатор на програмата Ciugud Smart Village. Лунгу се гордее с начина, по който местните власти са внедрили различни цифрови инструменти, за да улеснят взаимодействието между хората и администрацията.

„Моите колеги започнаха дигитализацията през 2010 г. С финансиране от ЕС те започнаха да купуват софтуер, да специализират, да работят с нови програми. Сега имаме много дигитализирани услуги. Ако законът позволява и ако можем да свържем нашата база данни с базите данни на други публични институции, бихме могли да осъществим над 90% от взаимодействията с гражданите онлайн“, обясни той.

Други примери за добра практика

Освен че постигна напредък по отношение на образованието, общината е потърсила и цифрови решения, за да улесни гражданите да плащат данъци и мита.

Хората вече не трябва да ходят до кметството, за да си плащат, тъй като общината е дала възможност за електронно плащане.

Жителите могат подадат документи и данъчни декларации онлайн. Около 80% от плащанията в момента се извършват по електронен път.

Инвестиционният поток в общината не се забави. След построяването на едно от най-модерните голф игрища в Югоизточна Европа за 15 милиона евро и първия кей на брега на река Муреш, Чугуд се опитва да използва средства от ЕС за изграждане на първия къмпинг  в окръг Алба.