Китай към Франция: Не дискриминирайте Huawei

2019-6 [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Китайското посолство в Париж призова френското правителство да не дискриминира Huawei, избирайки доставчици за своята 5G мрежа. В неделя (9 февруари) от посолството изразиха опасения, че компанията ще се сблъска с повече ограничения от конкурентите.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei е в центъра на международна политическа буря, тъй като САЩ се стремят да убедят останалите държави да изключат компанията от мобилните си мрежи.

Според Вашингтон технологията на Huawei може да позволи шпиониране в полза на Китай. И Пекин, и корпорацията отричат това.

Франция е в началото на внедряване на безжичната си технология от ново поколение. Правителствената позиция за възможната роля на Huawei все още е неясна. Някои френски медии съобщават през последните месеци, че компанията може да се сблъска с ограничения в няколко града.

Китайското посолство огласи изявление на своя сайта си, че е “шокирано и притеснено” от подобни новини. Френският президент Еманюел Макрон и други служители са давали многократни уверения, че всички компании ще бъдат третирани справедливо, допълват от мисията. “Ако заради опасения, свързани със сигурността, френското правителство наистина трябва да налага ограничения на операторите, то трябва да установи прозрачни критерии, които да се отнасят за всички компании”, посочват от посолството. И добавят, че страховете за Huawei са неоснователни.

Засега Huawei не са коментирали, а френското икономическо министерство отказа коментар.

Посолството напомня също, че Китай е използвал чужди компании като Nokia на Финландия и шведската Ericsson за оборудване на собствените си вътрешни мрежи. „Не искаме развитието на европейските компании в Китай да бъде засегнато от дискриминация срещу Huawei и протекционизъм във Франция и други европейски страни“, се казва в съобщението.

Френската агенция за киберсигурност ANSSI, която проверява оборудването на различни доставчици, трябва да публикува своите предварителни заключения по-късно този месец.

Някои телекомуникационни оператори вече са избрали производители на 5G оборудване. Френският Orange избра Nokia и Ericsson.

Във Великобритания Huawei има ограничена роля в 5G мрежите, докато Европейският съюз се противопостави на натиска от.

През последните дни Съединените щати допуснаха възможността да участват с акции в Nokia и Ericsson, за да се противопоставят на доминирането на Huawei в 5G технологията.