Лондон вярва, че извън ЕС ще стане технологична суперсила

Правителството на Обединеното кралство обяви поредица от инициативи в областта на политиката на данните, които биха могли да накарат Европейската комисия да преразгледа решението си за адекватност на защитата на данните. [Shutterstock]

Британското правителство обяви в четвъртък (26 август) планове за международни партньорства в областта на данните и по-благоприятен за иновациите закон за поверителност. Той обаче може да се сблъска със стандартите на ЕС за защита на данните и да застраши потоците от данни между Лондон и континентална Европа.

Глобалните планове в сферата на данните на Лондон след Брекзит включват определянето на приоритетните територии за постигане на споразумение за адекватност на данните, и стартирането на консултации за рамка за защита на данните, която благоприятства икономическия растеж.

Страната иска да сключи партньорства в областта на данните с редица страни, включително САЩ, Австралия, Южна Корея и други бързоразвиващи се пазари, за да преодолее бариерите и да увеличи обема на търговията след Брекзит.

„След като напуснахме ЕС, аз съм решен да се възползвам от възможността, като разработя водеща в света политика за данни, която ще осигури дивиденти от Брекзит за физически лица и предприятия в Обединеното кралство“, каза Оливър Даудън, държавен секретар по цифровите технологии, култура, медии и спорт.

„Това означава търсене на вълнуващи нови международни партньорства за данни с някои от най-бързо развиващите се икономики в света, в полза както на британските фирми, така и на британските клиенти“, добави Даудън.

Плановете  са част от Националната стратегия за данни на Великобритания, която има амбицията да утвърди страната като „научна и технологична свръхсила“.

Глобални планове за данни

Един от приоритетите е установяването на международни партньорства за данни със САЩ, Австралия, Южна Корея, Сингапур, Дубайския международен финансов център и Колумбия. Индия, Бразилия, Кения и Индонезия също се разглеждат като бъдещи партньори.

Правителството посочи Джон Едуардс като кандидат за ключовата позиция на информационен комисар.

Към момента Едуардс е комисар по поверителността на Нова Зеландия и неговият международен опит изглежда е една от причините да бъде номиниран, тъй като се очаква неговият мандат да надхвърли прилагането на правилата за защита на данните и също така да насърчи иновациите и икономическия растеж.

Естел Масе, старши политически анализатор и експерт в областта на защитата на данните в Access Now, разкритикува стратегията за данни на Обединеното кралство и я определи като „приоритизиране на печалбата пред хората“.

„Фокусът на правителството е върху увеличаването на търговията, включително с партньори, които нямат всеобхватни закони за защита на данните като САЩ, но пък се казва много малко за това как ще бъдат защитени правата на хората“, каза Масе.

Марко Лето Бароне, експерт в Съвета за информация и технологии, заяви пред EURACTIV, че „целите, обрисувани от правителството на Обединеното кралство да поддържа непрекъснато свободния поток на информация през границите не трябва да е приоритет, а запазването на поверителността”.

Бароне подчерта като „наложително“ необходимостта да се избегне всяко прекъсване на потока от данни между ЕС и Обединеното кралство.

Прехвърляне на данни между ЕС и Великобритания

Тези планове обаче ще предизвикат безпокойство в Брюксел по-малко от месец след като Европейската комисия прие собственото си решение за адекватност на защитата на  данните.

Когато се съгласи да продължи да предава лични данни на Обединеното кралство, изпълнителната власт на ЕС уточни, че ще преразгледа решението си в случай, че Лондон промени режима си на поверителност или установи споразумения за трансфер със страни, които не отговарят на стандартите за поверителност на блока.

Говорител на Европейската комисия предупреди, че всяко ново развитие, което се отразява негативно на нивото на защита на данните, може да накара изпълнителната власт на ЕС да спре, прекрати или измени решението за адекватност на защитата на данни.

Нов режим на защита на данните

Държавният секретар Даудън каза пред „Телеграф“ в сряда, че Великобритания вижда промяната на закона си за поверителност като „една от големите награди“ за Брекзит. Лондон започна консултация за това как да направи режима си за защита на данните по-благоприятен за иновациите, включително чрез реформа на ролята на службата на информационния комисар.

Паоло Балбони, професор по право на неприкосновеността на личния живот в университета в Маастрихт, каза пред EURACTIV, че „Обединеното кралство е предизвикало не само ЕС, но останалите страни, защото предвижда да поддържа високи стандарти за защита на данните (както ЕС), като в същото време преосмисли  законодателството в тази област по начин, който го прави по-благоприятен за иновациите.“