Масова кибератака удря сайтове на украинското правителство на фона на напрежението с Русия

Съобщение, видимо на хакнатите правителствени уебсайтове, написано на украински, руски и полски. [Министерство на външните работи, Украйна]

Масова кибератака, предупреждаваща украинците да се „страхуват и очакват най-лошото“, удари правителствените уебсайтове късно в четвъртък (13 януари), оставяйки някои страници недостъпни в петък сутринта. Киев започна разследване.

Говорителят на украинското външно министерство каза пред Ройтерс, че е твърде рано да се каже кой може да стои зад атаката, но посочи, че Русия е стояла зад подобни атаки в миналото.

Кибератаката, която удари външното министерство, кабинета на министрите и Съвета за сигурност и отбрана, наред с други, идва, в моменв в който Киев и неговите съюзници забиха тревога за възможна нова военна офанзива на Русия срещу Украйна.

„Твърде рано е да се правят заключения, но има дълги записи на руски (кибер) нападения срещу Украйна в миналото“, каза говорителят на външното министерство пред Ройтерс.

Руското външно министерство не отговори веднага на искането за коментар. В миналото Русия отричаше да стои зад кибератаките срещу Украйна.

„Украинецо! Всички ваши лични данни бяха качени в публичната мрежа. Всички данни на компютъра са унищожени, невъзможно е да се възстановят“, се казва в съобщение, видимо на хакнатите правителствени уебсайтове, написано на украински, руски и полски.

„Цялата информация за вас стана публична, страхувайте се и очаквайте най-лошото. Това е за вашето минало, настояще и бъдеще.”

След вълна от безрезултатни разговори тази седмица относно сигурността в Европа, Съединените щати предупредиха в четвъртък, че заплахата от руска военна инвазия в Украйна е висока.

Русия посочи, че диалогът продължава, но е в задънена улица, докато се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да спре разширяването на съюза в Европа – искания, за които Вашингтон не може да се съгласи.

Коментирайки кибератаката, висш служител на украинската сигурност посочи пред Ройтерс: „Всички субекти на киберсигурността са знаели за подобни възможни провокации от страна на Руската федерация. Следователно реакцията на тези инциденти се извършва както обикновено.”

По-късно правителството заяви, че е възстановило повечето от засегнатите сайтове и че не са откраднати лични данни. Редица други правителствени уебсайтове са спрени, за да се предотврати разпространението на атаката, се казва в съобщението.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и избухването на война между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през същата година.

Съединените щати заявиха в четвъртък, че Русия може да се опитва да създаде претекст за започване на ново военно нападение срещу Украйна, сравнявайки ситуацията с обстоятелствата през 2014 г.

Русия предупреди за възможни „катастрофални последици“, ако няма споразумение за това, което Кремъл нарече червени линии за сигурност, но каза, че Москва не се е отказала от дипломацията и дори ще я засили.

Коментарите на Русия отразяват модела на Москва, която казва, че иска да продължи дипломацията, но отхвърля изтеглянето на войските си близо до Украйна и предупреждава за неуточнени последици за западната сигурност, ако исканията ѝ останат без внимание.

Украйна претърпя серия от кибератаки от 2014 г. насам, които спряха захранването, замразиха касите в супермаркетите и принудиха властите да подкрепят местната валута гривня, след като ИТ системите на банките се сринаха.

Украйна вярва, че атаките са част от това, което тя нарича „хибридна война“ на Русия срещу Украйна и нейните съюзници.

През 2017 г. вирус, наречен NotPetya, удари Украйна и се разпространи по света, парализирайки хиляди машини, докато се разпрострява в десетки страни.

Кремъл отрече каквото и да е участие, като отхвърли „необоснованите общи обвинения“.