Молдова – гореща точка за ИТ аутсорсинг в Европа

Молдова все повече се възползва от недостига на умения в ИТ сектора. [EA09 Studio/Shutterstock]

В една от най-бедните страни в Европа износът на ИТ продукти и услуги се е увеличил пет пъти през последните пет години, най-вече за страните от ЕС.

Министерството на икономиката на Молдова определя общия годишен износ на ИТ на почти 350 милиона долара през 2021 г. В същото време най-големият пазар за износ на молдовски софтуер и други услуги в областта на информационните технологии е Европейският съюз.

Според министъра на икономиката Серджиу Гайбу „IT Park Moldova“ е една от основните причини за този бърз растеж. Той бе създаден е през 2017 г. по инициатива на тогавашното правителство. Тази виртуална структура днес обединява 1200 компании, всички от които плащат плосък данък върху дохода от само 7%.

„Сферата на информационните технологии е една от най-развитите и динамични в молдовската икономика. ИТ индустрията вече осигурява 3,5% от националния БВП. Страната ни изнася 85% от продуктите, произведени от „Moldova IT Park“. Основните страни за износ са Европейският съюз, САЩ, Великобритания и Канада“, каза министър Гайбу.

Според него молдовските ИТ компании се фокусират и се възползват от европейския пазар благодарение на географската близост, общите езикови и културни черти и най-важното – постоянното търсене на аутсорсинг.

С други думи, за европейските компании е много по-изгодно да купуват софтуер и други ИТ продукти в други страни, отколкото сами да поддържат персонал от програмисти.

Европейска мечта в Молдова

Светлана Демчукова е продуктов мениджър в компанията Fintechlab. Тя ръководи екипа, който разработва мобилното приложение Ocean Credit, което издава кредити онлайн. Основният пазар, на който приложението работи вече седем години, е Румъния.

„От самото начало решихме, че ще работим за Европейския съюз. Молдова има малък пазар, което означава малък потенциал“, обясни Демчукова.

„Затова избрахме съседна държава – Румъния. В началото беше трудно, защото не познавахме местното законодателство, но след шест месеца уредихме всичко и започнахме да работим.”, посочи тя.

Според нея правенето на бизнес на пазара на ЕС е печелившо, но не е толкова лесно. Всяка година компанията преминава през множество одити от различни структури.

Миналата година ръководената от Светлана компания спечели около 10 милиона молдовски леи, което е около 500 000 евро. Повечето от тези пари отидоха за заплати на персонала и административни разходи.

„Радвам се, че нашите служители получават европейски заплати“, каза Демчукова, като обясни, че диапазонът на заплатите започва от 600-1000 евро за новодошлите и може да достигне до 4000 евро на месец за висшите служители.

„С такива заплати у дома в Молдова, нашите 25-годишни служители могат да си позволят да си купят кола, да теглят ипотека, да предприемат пътуване. Ако получават такава заплата в която и да е друга държава от ЕС, данъците ще изядат по-голямата част от парите им“, каза тя.

Според статистиката на „IT Park“ средната заплата в ИТ сектора в Молдова е около 1500 – 1700 евро, повече от три пъти над средната за страната. За сравнение, депутатът от молдовския парламент печели около 900 евро на месец, без надбавките.

Европейски проблем, молдовско решение

Нарастващият ИТ пазар на Молдова процъфтява и защото ЕС не е в състояние да задоволи нарастващото търсене на квалифицирани ИТ специалисти.

Според Евростат компаниите, регистрирани в Европейския съюз, изпитват затруднения при наемането на ИТ специалисти. Най-малко 55% от компаниите, участващи в проучването за 2020 г., потвърдиха това. Този факт може да забави една от целите на ЕС – да има поне 20 милиона ИТ специалисти до 2030 г.,  като част от стремежа му към дигитална трансформация.

„Молдовските ИТ компании успешно се конкурират с европейските компании в такива пазарни сегменти като разработка и поддръжка на софтуер, мобилни приложения, администриране на мрежи и бази данни. Нашето предимство е опит, експертиза, висококачествени резултати, спазване на сроковете и най-важното оптимална цена на услугите“, добави Гайбу.

Има обаче и слабости. По-голямата част от ИТ компаниите в Молдова са микро или малки, което означава, че не са в състояние да отговорят на големи поръчки.

Според него получаването на Молдова статут на кандидат за ЕС и евентуалното присъединяване към блока, което може да отнеме години или десетилетия, може да бъде от полза за ИТ сектора, при условие че се запази специалният данъчен режим.

„Потенциалното присъединяване на молдовския ИТ сектор към пазара на ЕС ще отвори нови възможности за износ, както и ще увеличи поръчките на местния пазар“, заключи министърът.