Недостигът на кадри – предизвикателството пред европейския тех сектор

[REDPIXEL.PL/Shutterstock]

Докато капиталовите пазари стават все по-зрели в няколко европейски страни, новото предизвикателство за стартиращите фирми е осигуряването на талант. Дистанционната работа, бизнес решенията и предстоящите политики на ЕС обаче  могат да помогнат това да се промени.

Европейските стартъпи имат по-голям достъп до финансиране, тъй като финансовите пазари станаха по-зрели, а рисковият капитал (VC) се премества от наситения американски пазар към Европа.

„Достъпът до капитал е много добър“, каза Кале Палинг, съосновател на Cachet, пред EURACTIV, отбелязвайки, че правителството затвори фонда си за рисков капитал в Естония, тъй като пазарът е достатъчно зрял.

Публичните средства също са все по-достъпни, въпреки че обикновено идват по-късно, допълвайки частните инвестиции и позволявайки на компаниите да набират повече пари и да се разрастват по-бързо.

Достъп до талант

Докато достъпът до капитал за европейския технологичен сектор става все по-лесен, новото предизвикателство е достъпа до таланти.

„Съединените щати дойдоха да си напазаруват специалисти в Европа, сега Европа обърна глава на изток“, подчерта Марко Соареш, главен изпълнителен директор на Proofmarked.com.

Константин Заграновски, главен изпълнителен директор на CapitalView, е пример за това. Преди няколко години той се премести от Украйна в Нидерландия, за да работи като технически специалист, а сега е отворил собствена компания.

„В момента в Украйна има много квалифицирани хора в областта на технологиите и голяма част от тях се местят в САЩ или в Западна Европа“, посочи Заграновски.

Въпреки това, според скорошно проучване на Eurochambers, притокът на квалифицирани работници не изглежда достатъчен, за да запълни дългогодишния недостиг на квалифицирана работна ръка за европейския бизнес.

Дистанционна работа

По-големият достъп до капитал означава, че стартиращите компании са по-способни да плащат за таланти. Те обаче се сблъскват с ожесточена конкуренция от големи технологични компании, които плащат по-добре, а и са по-стабилни и престижни.

„Предизвикателство е за един малък стартъп да намира таланти, когато и Facebook наема хора“, каза Никълъс Горман, главен изпълнителен директор на SafeScore.

Соареш от Proofmarked.com отбелязва, че дистанционната работа може да увеличи привлекателността на стартъпите, тъй като големите компании са склонни да бъдат по-консервативни при осигуряването на гъвкави условия на работа.

Въпреки това Соареш подчертава, че наемането на разработчици от разстояние е административно много сложно. „По отношение на данъците това е пълен кошмар“, подчерта той.

В тази сфера обаче се развиват различни бизнес решения. Remote, португалски стартъп, който наскоро надхвърли 1 милиард долара пазарна капитализация, предлага решения за международно осчетоводяване на заплати, данъци и миграционни услуги.

Тех визи

В същото време ограниченията на международната мобилност са пречка за достъпа до таланти. „Европа прилича на крепост и това не помага много“, посочи Мехемед Бугси, главен изпълнителен директор на Think-it.

Бугси отбелязва, че визовата политика на ЕС усложнява живота им.

Ситуацията обаче трябва да се подобри след преразглеждането на Директивата за синя карта на ЕС, предложение за подобряване на условията за влизане на висококвалифицирани работници от страни извън ЕС, което беше одобрено миналия месец.

Основните промени включват право на незабавно събиране на семейството, мобилност в рамките на ЕС след една година, признаване на три години опит в IT сферата като еквивалентен на официална квалификация и опростяване на процедурите за достъп до статут на дългосрочно пребиваване.

„Ако искаме да привлечем технологични таланти в Европа, трябва да бъдем привлекателни“, коментира Дамиан Бьозелагер, един от евродепутатите, които помогнаха за оформянето на предложението.

Евродепутатите лансираха идеята за фонд от таланти в ЕС, платформа за свързване на работодатели и специалисти. Очаква се предложението да бъде включено в пакета за таланти и умения, който Европейската комисия ще представи в началото на следващата година.

Глад за кадри и в България

Според Българска асоциация на софтуерните компании, през cлeдвaщитe пeт гoдини coфтyepният ceĸтop в страната имa пoтeнциaлa дa paзĸpиe над 30 000 работни места.

Растежът на индустрията в комбинация със засилената от пандемията дигитализация в редица сектори и влошаващата се демографска структура на населението подхранва недостигът на IT специалисти.  Секторът бележи около 10% годишен ръст, както при заплатите, така и при новите работни места.

По пpeдвapитeлни дaнни oт БACKOM Бapoмeтъp 2021, тoвa щe e нaй-ycпeшнaтa гoдинa в IT ceĸтopa в България пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe.

Cпopeд Дoбpocлaв Димитpoв, пpeдceдaтeл нa УC нa БACKOM и cъocнoвaтeл и СЕО нa Іmреrіа Оnlіnе, „гoлeмият глaд“ в coфтyepния ceĸтop e зa cтapши cпeциaлиcти – xopa c oпит нaд 3-5 гoдини, лидepи нa eĸипи и eĸcпepти c пo-шиpoĸ пoглeд.