Не, 5G мрежите не са причина за разпространението на COVID-19

Майкъл Гоув, провеждащ пресконференция за Covid-19 на Даунинг стрийт 10, Лондон, Великобритания, 4 април 2020 г. [EPA / EFE]

Теория на конспирацията, която свързва 5G мобилни телекомуникационни кули с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и е напълно невярна, заяви Великобритания в събота (4 април) след като телекомуникационните кули в няколко части на страната бяха подпалени.

На журналистически въпрос за т. нар. теория, че телекомуникационните кули на 5G могат да играят роля в разпространението на вируса, британският вицепремиер Майкъл Гоув отговори: “Това са просто глупости, опасни глупости при това”.

През последните дни антени на мобилни оператори станаха жертва на вандали, а служители на телекомуникационни компании са били заплашвани в Бирмингам в централна Англия и Мърсисайд в Северна Англия. Всичко това нарушава телекомуникациите в момент, в който гражданите разчитат на мобилната и интернет връзка повече от всякога.

Опожаряването на телекомуникационна кула в Бирмингам, собственост на BT – най-голямата британска телекомуникационна компания – причини значителни щети. Въпросната кула предоставя 2G, 3G и 4G услуги на хиляди хора, но не и 5G, посочиха от компанията.

Директорът на Националната здравна служба на Англия Стивън Поуис, заяви, че конспирацията около 5G е фалшива новина без никаква научна обосновка, която рискува да подкопае извънредните мерки за овладяването на разпространението на вируса.

Конспиративната теория с 5G е пълна измислица. Това са глупости, най-лошият вид фалшиви новини”, заяви Поуис. “Истината е, че мобилните мрежи са от жизненоважно значение за всички нас”.

“Това са мобилните мрежи, които се използват от нашите спешни служби и здравните ни работници и съм абсолютно възмутен  и отвратен, че някой вандализира самата инфраструктура, чрез която  реагираме на извънредната ситуация в здравеопазването”, подчерта Поуис.

Лобистка група за мобилните оператори на Обединеното кралство – включително EE, O2, Vodafone и Three – заяви, че са запознати с лъжливите слухове, свързващи 5G с разпространението на коронавируса и за заплахите срещу служителите на телекомуникационните компании.

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви, че посегателствата вече са въпрос на национална сигурност.

“Невероятно е, че някои хора искат да навредят на самите мрежи, които осигуряват основната свързаност със службите за спешна помощ, Националната здравна служба и останалата част от страната през този труден период на социално дистанциране“, заяви изпълнителният директор на Vodafone Великобритания Ник Джефри.

Той окачестви инженерите от компанията като герои и призова хората да не разпространяват напълно безпочвени “теории” онлайн.