Новите данъци на Google и Tobin в Испания ще генерират около 1 милиард евро

Надя Калвиньо, министър на финансите на Испания. [EFE / Angel Diaz]

Новите данъци на Испания върху цифровите и финансовите услуги, одобрени миналата година, влязоха в сила в събота (16 януари). Първата вноска се очаква през март или април, съобщава партньорът на EURACTIV – EFE .

Повече от две години след обявяването им от социалистическото правителство на Педро Санчес, данъците на Google и Tobin се очаква да донесат нови приходи в изтънелите финанси на страната.

Очаква се секторите на туризма и услугите, които в момента до голяма степен зависят от държавната помощ, за да оцелеят, да бъдат сред първите, които ще се възползват от приходите от данъка.

Испания обаче не иска да се чувства “сама“ в стремежа си да обложи данъчни цифрови гиганти и индустрията на финансовите услуги. Заедно с други съмишленици като Австрия, Франция и Обединеното кралство, които вече са приели подобни мерки на национално ниво, Испания е уверена, че може да се постигне всеобхватно споразумение на ниво Европейски съюз или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В коментари, направени през уикенда, испанското правителство заяви, че възнамерява да “премине към данъчното облагане на 21 век”.

Сред експертите обаче остават съмнения дали новите налози ще донесат достатъчни приходи, като някои предупреждават, че това може да направи Испания по-малко привлекателна за чуждестранни инвеститори.

Испанската изпълнителна власт – начело с управляващата социалистическа партия  и лявата “Заедно можем” очаква да събере 968 милиона евро тази година.

“Данъкът на Google“ ще наложи 3% такса за големите фирми с оборот от 750 милиона евро или повече на глобално ниво и приходи в Испания от повече от 3 милиона евро за онлайн реклама и посреднически услуги, като например продажба на данни за потребители.

Предупреждения от САЩ

Данъкът предизвика остри реакции от страна на САЩ, които предупредиха миналата седмица, че мярката дискриминира американските компании, ограничава международната търговия и е в противоречие с международните данъчни принципи.

САЩ дори стигнаха дотам, че предупредиха, че ще направят оценка на “всички възможни варианти“.

“Испанският данък на Tobin“ върху финансовите транзакции налага такса от 0,2% върху операции, включващи продажба или покупка на акции в големи испански компании (тези на фондовия пазар и изброени в испанския индекс IBEX-35), които имат фондов пазар на стойност над 1 милиард евро.

През финансовата 2021 година инвестициите в испански компании, които надвишават 1 милиард евро на борсова стойност (до 16 декември 2020 г.), вече са предмет на този данък.

Сред тях има общо 57 испански компании, включително Inditex, Iberdrola, Banco Santander, BBVA, Amadeus, Cellnex, Endesa, AENA, Siemens, Natgery и Telefónica.