Паметникът на Бузлуджа се реставрира с американски пари

Паметикът на Бузлуджа [Скрийншот Urbex Tyroll]

Дом паметникът на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа ще бъде укрепен и реставриран аварийно с пари на американската фондация “Гети”. Консерватори от цяла Европа ще работят по т.нар. летяща чиния, която придоби световна слава в средите на урбекс артистите и изследователите на социалистическото изкуство по целия свят.

Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят мозаечните платна разположени на близо 1000 кв.м.

“Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа”, коментира германският проф. Томас Данце, който е ръководител на катедра “Реставрация” в Техническия университет в Мюнхен, цитиран от БТА. Той е ръководител на Проект “Бузлуджа”.

По думите му това е най-големият проект, по който работи през последните 20 години. В следващите дни ще бъдат изградени предпазни съоръжения пред всяко мозаечно пано и подпокривна конструкция. Това ще опази паметника от течовете, които са най-големият проблем.

“Тепърва ще се търсят креативни решения как да се съхранят мозайките. На този етап е ясно, че ще се прилагат различни технологии, защото авторите са използвали различни техники”, коментира проф. Стефан Белишки, ръководител на катедра “Реставрация” в Националната художествена академия.

Мозаечните пана в паметника се състоят от 2.3 милиона камъчета. Консервацията се финансира с 60 000 долара от американската фондация. Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство “Keeping it Modern 2020” (Да го запазим модерно – б.р.).

“Нашата основна цел е не да запазим символа, а историята”, коментира арх. Дора Иванова, която е инициатор на проекта.

Монументът е завършен през 1981 г., а след промените е изоставен напълно. Разрухата добави към летящата чиния очарование, което го направи изключително популярен в целия свят. Той бе популяризиран първо от урбекс изследователите, които изследват и снимат изоставени сгради. Много популярни са мозайките в изложбената зала и начинът, по който светлината влиза в сградата.

Архитектурата на паметника е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов. Той се е опитал да претвори жертвен поднос и колона, която да символизира разгърнат флаг и венец в чест на БКП. За българите паметникът на Бузлуджа обаче си е “летящата чиния” или НЛО-то. Паметникът изглежда наистина неземно на фона на голия старопланински връх.