Папата: ЕС е пред епохално предизвикателство, от което зависи бъдещето на света

Папа Франциск предава своето послание Urbi et Orbi след великденската неделна литургия зад затворени врати в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, 12 април 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Папа Франциск се помоли за десетките хиляди жертви на коронавируса във великденското си послание тази неделя. То бе излъчено наживо от празния площад във Ватикана  – безпрецедентно събитие в свят, белязан от изолация.

83-годишният папа говори на церемония, на която присъстваха само шепа свещеници и малък хор, разпръснат в огромната базилика “Свети Петър”.

“За много хора това е Великден на усамотението на фона на скръбта и мъката, която пандемията причинява, от физическото страдание до икономическите последствия”, заяви Франциск.

“След Втората световна война този обичан континент успя да възкръсне отново”, посочи той. И допълни, че “в момента Европейският съюз е изправен пред епохално предизвикателство, от което ще зависи не само бъдещето му, но и бъдещето на целия свят”.

Франциск апелира световните лидери да загърбят различията си и да подкрепят призива му “за незабавно прекратяване на огъня във всички краища на света” на фона на глобалната здравна криза.

“Това не е време за разделение”, каза папата.

Хуманитарните съображения изискват от световните сили да облекчат пагубните икономически санкции, наложени срещу противниците им, посочи той – възможна препратка към засегнатия от пандемията Иран.

Папата призова за “намаляване, дори опрощаване на дълговете, утежняващи бюджетните баланси на най-бедните нации”. Той подкани европейските нации да покажат същата солидарност, която са проявили и след Втората световна война.

Преди изявлението на Франциск официалният брой на заразените с коронавирус в Европа премина прага от 75 000 души.

Пандемията, бушуваща пред затворените порти на Ватикана, погуби живота на повече от 110 000 души и постави милиарди хора по света в изолация.

Великден в изолация

По време на речта на папата повече от 1,3 милиарда католици по целия свят бяха в принудителна изолация и само малък брой църкви останаха отворени в най-светия ден на християнството.

За първи път в историята посланието на Франциск беше предавано наживо с помощта на технологиите на фона на новата болест, която преобрази обществата ни и промени начина, по който религиозните обичаи се спазват.

Религиозни водачи по целия свят също последваха примера на папата и намериха алтернативни решения за посрещане на Великден.

Във Великобритания архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби – духовният лидер на англиканската църква – проведе литургия с хиляди зрители чрез видео предаване от кухнята си.

Архиепископът на Панама, Хосе Доминго Улоа, сложи маска и ръкавици и обиколи града в папамобила, използван при посещението на Франциск в страната миналата година.

По-рано в Севиля, Испания, поклонници оставиха венци с цветя пред заключената църква, откъдето обикновено започват празничните шествия.

В Италия, най-пострадалата нация в Европа, великият италиански тенор Андреа Бочели изнесе концерт наживо на празния площад пред величествената миланска катедрала.

Въпреки годините разрушителна война, празненствата в християнските квартали на Дамаск продължават. Католиците в Сирия наблюдаваха наживо литургията във Фейсбук, публикувана от патриарха на страната.

В Йерусалим няколко свещеници също се събраха в църквата “Възкресение Христово” –  затворена както и църквите във Ватикана – за да се помолят на мястото, където християните вярват, че Исус е разпнат, погребан и възкръснал.